3 min. čitanja

Kineski ratni brodovi kreću prema Tajvanskom tjesnacu - Potez bez presedana!

Kineski ratni brodovi kreću prema Tajvanskom tjesnacu - Potez bez presedana!
Foto: Youtube / Screenshot

Sada je jasno da se Peking neće zadovoljiti iskaljivanjem svog bijesa zbog posjeta Nancy Pelosi Tajvanu samo riječima, pa čak ni uvođenjem nekih ciljanih sankcija tajvanskim tvrtkama.

Označavanje šest velikih zona isključenja oko Tajvana tijekom vojne vježbe koja počinje u četvrtak i traje četiri dana, ima potencijal pretvoriti ovo u krizu punih razmjera, piše BBC.

Peking je učinio istu stvar još 1996. godine, posljednji put kada je došlo do takozvane "Tajvanske krize". Ali onda su sve zone isključenja bile daleko izvan teritorijalnih voda Tajvana.

Ovaj put tri od šest zona ulazi u tajvansko ograničenje od 20 kilometara, što je bez presedana.

Tajvansko ministarstvo obrane već je taj potez nazvalo kršenjem konvencija UN-a i reklo da to predstavlja zračnu i pomorsku blokadu otoka, prenosi Jutarnji list.

Ako bi Kina premjestila svoje brodove ili zrakoplove u ta područja, to bi dovelo do upada u tajvanski teritorij, a Tajvan bi se pritom mogao osjećati prisiljenim braniti vlastite teritorijalne vode.

Američka mornarica sve ovo pomno prati, a u blizini, u Filipinskom moru, već plovi nosač zrakoplova USS Ronald Reagan i njegova borbena grupa.

Podsjetimo, bivši američki predsjednik Bill Clinton 1996. godine premjestio je dvije borbene grupe nosača blizu Tajvana, kako bi jasno dao do znanja da je SAD spreman intervenirati ako Kina napadne otok.

Ali vojna ravnoteža danas je puno drugačija od one 1996. godine. Kina ima svoje vlastite borbene grupe nosača, za koje se izvješćuje da su se obje zaputile prema Tajvanskom tjesnacu.

EU poziva na dijalog, Rusija posjet ocijenila "uznemirujućim"

Europska unija je u srijedu pozvala da se napetosti oko posjete Nancy Pelosi Tajvanu riješe dijalogom, potvrdivši pritom da jasno podržava političko načelo jedne Kine, dok je Rusija spomenuti posjet ocijenila namjernim pokušajem Washingtona da uzruja Kinu.

Bruxelles je povodom posjeta predsjednice američkog Zastupničkog doma Tajvanu, koji je izazvao burne reakcije Kine, pozvao da se novonastale napetosti riješe dijalogom te da komunikacijski kanali s Kinom ostanu otvoreni kako bi se izbjegle bilo kakve pogrešne procjene.

"Interes EU-a je da se u Tajvanskom tjesnacu sačuva mir i status quo", priopćio je glasnogovornik europskog bloka 27-orice.

"Potičemo mirno rješenje tog pitanja. Tenzije se trebaju riješiti dijalogom. Odgovarajući komunikacijski kanali moraju ostati otvoreni kako bi se smanjio rizik od krive procjene", poručila je Europska komisija (EK).

Glasnogovornik EK nije propustio istaknuti da Unija ima "jasnu politiku jedne Kine", te da priznaje vladu Narodne Republike Kine kao jedinu legalnu vladu Kine, dok istovremeno teži nastavku "prijateljskih odnosa i suradnje s Tajvanom".

Ruski ministar Sergej Lavrov je za posjet Pelosi rekao da je izazvao "uznemirenost" te da se radi o namjernom pokušaju Washingtona da uzruja Kinu.

"Ne znam niti jedan drugi razlog za takvo postupanje, znajući što to znači za Narodnu Republiku Kinu", rekao je Lavrov tijekom posjete Mjanmaru.

Također je napomenuo da ponašanje SAD -a prolazi nekažnjeno.

Pelosin posjet Tajvanu izazvao je bijesnu reakciju Pekinga, u trenutku kada su napetosti na međunarodnoj razini ionako povišene zbog sukoba u Ukrajini.

Rusija, koja posljednjih godina s Kinom gradi snažno partnerstvo, dala je snažnu potporu Pekingu. Moskva je upozorila SAD da je posjetom Pelosi stvorila preduvjete za sukob s Kinom.

Moskva je također ponovila da ostaje privržena "politici jedne Kine", priznavajući Tajvan kao dio Kine te se protivi neovisnosti tog otoka.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.