3 min. čitanja

Kineska Delegacija u posjetu Korčuli povodom dvostruke obljetnice u rujnu 2023.

Kineska Delegacija u posjetu Korčuli povodom dvostruke obljetnice u rujnu 2023.
Foto: Marko Polo centar, Korčula

KORČULA - Ove se godine u rujnu poklapaju dvije važne godišnjice za grad Marka Pola, godišnjica bitke iz 1298. u kojoj je Marko Polo zarobljen  i 10 godina od pokretanja najnovijeg Puta svile (Belt and Road initiative, kineski investicijski projekt nazvan Put i pojas,). Marko Polo Centar je tim povodom organizirao prigodni program za ovu nama važnu obljetnicu.

Predstavnici Kineskog Veleposlanstva savjetnik Du Heting i Xu Zhinquan te dr. Yang Hayan iz Kineskog kulturnog centra Confucius posjetili su Korčulu s ciljem istraživanja mogućnosti za gospodarsku i kulturnu suradnju povodom okrugle obljetnice programa Belt and Road Initiative.

Organizator njihovog posjeta je Marko Polo centar koji je gostima pripremio bogat program u kojem su imali priliku upoznati se s tragovima Marka Pola u prošlosti, ali i s korčulanskom sadašnjosti kroz susrete s lokalnim medijima, poduzetnicima te kulturnim ustanovama u svrhu ojačavanje odnosa između Korčule i Kine.

Program je započeo predstavljanjem knjige „Svila, zmajevi i papir“ profesora dr. Zvonimira Stopića s Pekinškog Sveučilišta Capital Normal University u kojem su Korčulani imali priliku čuti predavanje o poveznice između Puta svile u vrijeme Marka Pola i današnjeg spomenutog Puta svile.

Sutradan su gosti imali priliku predstaviti se u eteru radija Korčule te su nakon vođenja po gradu imali prijem u gradonačelnice gđe Nike Silić Maroević gdje su sa predstavnicima turističke zajednice, razvojne agencije KORA i Gradskog muzeja Korčula razgovarali o mogućnostima razvijanja veza između Korčule i Kine preko platforme Marko Polo Centra.

Kineski kulturni centar je spomenuo 'uspješnu priču Hrvatske o Marku Polu u Kini' te se nada u budućnosti u Korčuli organizirati ljetnu školu te kroz besplatne radionice pomoći turističkim djelatnicima kako u Korčulu privući ljude iz velikog kineskog tržišta.

Gradonačelnica i savjetnik Heting otvorili su novi odjel unutar Marko Polo Centra; Međunarodni Marko Polo Centar čiji je cilj se baviti međunarodnim projektima vezano za kulturu i gospodarstvo između Korčule i svijeta.

Gosti iz Kine bili su oduševljeni  korčulanskim prilikama i mogućnostima te su pozvali predstavnike Grada na prijem u Kinesko veleposlanstvo.

Zahvaljujemo svim sponzorima ovog događaja, a posebno Lešić-Dimitri Restaurantu, Gradskom muzeju Korčula, Aminess Hotels i Turističkoj zajednici Korčula.

Vicko Marelić, Marko Polo Centar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.