1 min. čitanja

Kina je službeno porinula svoj treći nosač zrakoplova koji je nazvala Fujian

Kina je službeno porinula svoj treći nosač zrakoplova koji je nazvala Fujian
Foto: Twitter

Kineski državni mediji objavili su da je najnoviji i najnapredniji kineski ratni brod predstavljen na kratkoj, ali svečanoj ceremoniji u brodogradilištu China State Shipbuilding Corporation u Šangaju, gdje se gradio od 2018. godine.

Fujian je prvi brod koji je u potpunosti izgrađen na kineskom tlu, koji koristi elektromagnetske katapulte i uređaje za zaustavljanje koji omogućuju jednostavno uzlijetanje i slijetanje borbenih aviona na njegovu palubu. Može nositi oko 80 tisuća tona streljiva, aviona i ostale vojne opreme, a za razliku od prethodna dva nosača zrakoplova koji lansiraju avione starijim ski-jump stilom, na Fujian mogu slijetati puno teži i veći zrakoplovi.

Fujian kao i četvrti kineski nosač zrakoplova koji je taman u izgradnji i koji bi navodno trebao biti pogonjen na nuklearni pogon, mogu nositi više zrakoplova od prethodna dva nosača.

Najnoviji kineski nosač zrakoplova omogućuje dugotrajan boravak u morima na velikoj udaljenosti od Kine u slučaju potrebe ratnog djelovanja. Porinuće suvremenog nosača zrakoplova dolazi u trenutku najvećih tenzija između Kine i SAD-a zbog samoproglašenog demokratskog Tajvana gdje se posljednjih tjedana gotovo svakodnevno paradiralo vojnom snagom. Američka administracija želi pošto poto učvrstiti veze s partnerima u azijsko-pacifičkom području kako bi kontrolirali brzorastuću kinesku ekonomiju i vojnu moć.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.