2 min. čitanja

Kemikalije iz sredstava za zaštitu od sunca nakupljaju se u posidoniji

Kemikalije iz sredstava za zaštitu od sunca nakupljaju se u posidoniji
Posidonija – Foto: Petar Kružić

Znanstvenici upozoravaju da UV filteri koje upija Posidonia oceanica mogu imati štetne učinke na ekosustave, jer kemikalije koje se nalaze u losionima za zaštitu od sunca nakupljaju se u mediteranskoj morskoj travi posidoniji, kako pokazuje istraživanje.

Znanstvenici su, naime, otkrili ultraljubičaste filtere u stabljikama Posidonia oceanica, vrste morske trave pronađene na obali Mallorce i endema Sredozemnog mora.

Istraživači vjeruju da je ovakva kontaminacija rezultat rekreacijskih aktivnosti i ispuštanja otpada u turističkim destinacijama.

– Ova morska enklava je pod utjecajem lučkih aktivnosti, ispuštanja vode i turizma – kazala je dr. Silvia Díaz Cruz, koautorica studije objavljene u Marine Pollution Bulletin. – Budući da je Sredozemno more plitko, malo i vrlo zatvoreno, koncentracije kemikalija koje apsorbiraju UV zrake mogu doseći visoke razine.

U uzorcima su pronađene različite koncentracije komponenti za zaštitu od sunca, uključujući oksibenzon, avobenzon 4-metil, benziliden kamfor, benzofenon-4 i metil parabene. Dok je potpuni učinak ovih kemikalija na morsku travu i dalje nepoznat, istraživači su zabrinuti zbog mogućih štetnih učinaka, piše The Guardian.

– Ako otkrijemo da kreme za sunčanje utječu na fotosintezu i produktivnost morske trave izvan akumulacije, imat ćemo problem jer te morske trave igraju važnu ekološku ulogu na obalama Sredozemnog mora – ističe koautorica prof. Nona Agawin.

Posidonia oceanica tvori opsežne livade u obalnom Sredozemlju i igra ključnu ulogu u održavanju zdravog oceanskog ekosustava. Livade morske trave dom su raznolikih morskih vrsta i djeluju kao skladišta ugljika, a također pomažu zaštiti obalna područja od erozije. Prethodna istraživanja su otkrila da određene kemikalije za zaštitu od sunca koje filtriraju UV zrake mogu imati štetne učinke na ribe, kornjače i dupine, uključujući ometanje njihovog reproduktivnog sustava i štetnosti za njihov razvoj. Koraljni grebeni su također pogođeni, tako da su ove kemikalije zabranjene u turističkim destinacijama kao što su Hawaii, Florida i Palau.

Slično zakonodavstvo tek bi trebalo biti uvedeno u mediteranskim zemljama. Istraživači ističu potrebu za daljnjim istraživanjem o učincima UV-filtrirajućih kemikalija na livadama morske trave. – Ako otkrijemo koje su komponente za zaštitu od sunca štetne za morsku travu, onda bismo trebali bolje regulirati i osigurati alternative za zaštitu posjetitelja plaže, ali također i morske trave – zaključuje Agawin.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako postati ambasador i čuvar posidonije?
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.