2 min. čitanja

Katoličkoj crkvi u Dubrovniku vraćeno 210 nezakonito oduzetih knjiga

Katoličkoj crkvi u Dubrovniku vraćeno 210 nezakonito oduzetih knjiga
Foto: DNŽ

DUBROVNIK – Na temelju Ugovora između Svete stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture i Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije iz listopada 2005. o povratu crkvenih matičnih knjiga, knjiga stanja duša, ljetopisa i drugih knjiga koje su u vrijeme komunističkog režima nezakonito oduzete Katoličkoj crkvi danas je potpisan Ugovor između Dubrovačko-neretvanske županije i Dubrovačke biskupije. Ugovor su potpisali župan Nikola Dobroslavić i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

– Zadovoljstvo mi je što danas razrješavamo dug države prema biskupiji. Prethodno smo vratili dio knjiga koje su svojedobno oduzete, ovo je novi korak, a vjerujem da ćemo uskoro vratiti i manji dio knjiga koje su još u arhivu i želim potvrditi da ćemo taj dug prema našoj biskupiji u cijelosti izvršiti – istaknuo je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Foto: DNŽ

Dubrovačko-neretvanska županija predala je danas Dubrovačkoj biskupiji 210 crkvenih knjiga i 1 kazalo koje su se nalazile u matičnim uredima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

– Ove knjige su kroz povijest pisane na latinskom, talijanskom i hrvatskom jeziku i kao takve one su svjedočanstvo povijesti. Najstarija knjiga na našem području je ona sa Šipana iz 1580. godine, a vode se do današnjih dana. Jedno vrijeme su se pisale duple knjige odnosne parice, a danas se te knjige digitaliziraju. Još nekoliko knjiga i završit ćemo ovaj projekt pa mogu zahvaliti svim dionicima – Vladi RH, Ministarstvu uprave, županu Dobroslaviću, matičnim uredima i svim našim djelatnicima – naglasio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Foto: DNŽ

Na svečanom potpisivanju ugovora bile su i pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Žaklina Marević, pročelnica Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Nikolina Kraljević, ravnatelj Arhiva Dubrovačke biskupije mons. Ivan Šimić te kancelar Dubrovačke biskupije don David Marjanović.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.