2 min. čitanja

Katolici danas obilježavaju Malu Gospu – Koja je razlika između Velike i Male Gospe?

Katolici danas obilježavaju Malu Gospu – Koja je razlika između Velike i Male Gospe?

Mala Gospa je blagdan rođenja Blažene Djevice Marije. Po kalendaru blagdan Male Gospe je uvijek 8. rujna. Zove se tako, budući da se slavi “mala Marija”, spomendan Marijina rođenja, za razliku od “Velike Gospe”, blagdana Marijina uznesenja na nebo, 15. kolovoza. Što se danas dakle slavi i koja je razlika između ova dva blagdana?

Nema točnih podataka od kada se slavi rođendan Blažene Djevice Marije. Smatra se da ovaj blagdan počinju slaviti kršćani u Jeruzalemu u V. stoljeću, dakle kada je već kršćanstvo državna religija u tadašnjem Carstvu. Naime, u mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena je crkva u čast sv. Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na ovu posvetu nastao je blagdan u čast Male Gospe: najprije u V. st. na kršćanskom Istoku, a od VII. st. i na Zapadu.

Papa Sergije I. (687-701) proglasio ga je kao jedan od četiri Marijanska blagdana koji su se slavili u Rimu, a od IX. stoljeća blagdan je prihvaćen u svim kršćanskim zemljama.

Za crkveni kalendar je karakteristično da za kalendarske spomendane svetaca uzima njihov “rođendan za nebo”, to jest njihov smrtni dan. U tri slučaja se, naprotiv, kao blagdan slavi početak zemaljskog života: Isusovo rođenje na Božić, rođenje Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje – Mala Gospa 8. rujna. Drugim blagdanom slavi se i završetak njihova zemaljskog života. To je prije svega zbog zasebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe. Davna latinska izreka to ovako sažima: Joannes fuit lucifer, Marija aurora, Christi nativitas ortus solis. – Ivan je bio zvijezda, Marija jutarnja zora, Kristovo rođenje sunčev izlazak.

Mala Gospa donosi jesen pa se u puku kaže “Gospa Mala – jesen prava!” O Maloj Gospi se lastavice skupljaju za odlazak. U puku je riječ, da ih Marija odvodi u tople krajeve, kao što ih i vraća na proljetni marijanski blagdan Blagovijest (25. ožujka).

Mala Gospa, iako nije zapovjedni blagdan, vrlo je omiljen u narodu. Toga dana mnogi hodočaste u marijanska svetišta ili barem odu na svetu misu. Kod nas mnoge župe i mjesta imaju za zaštitnicu Malu Gospu. Samo u Hrvatskoj imaju 44 župe kojima je patron.

Od mjesta, tu su Čakovec, Solin, Voćin, Lopar, Bitelić, Grabovac, Baderna kod Poreča itd. Na Malu Gospu svoj dan ima i Varaždinska županija.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Svjedočanstvo pomorca o zagovoru Gospe od Danača, zaštitnice i nebeske Majke pomoraca
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.