3 min. čitanja

KATASTROFA KOD ŠIBENSKOG ZATONA Gore kuće, ljude spašavaju brodovima!

KATASTROFA KOD ŠIBENSKOG ZATONA Gore kuće, ljude spašavaju brodovima!
Foto: Josip Belan

ZATON – Na području Dalmacije aktivna su dva požara na otvorenom, na području Zadarske i Šibensko-kninske županije, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice. Požar zbog vjetra vrlo često mijenja smjer.  Situacija na požaru kod Zatona je vrlo teška. Zbog požara zatvorene su županijske cesta Vodice-Gaćelezi, te cesta od Šibenskog mosta prema Zatonu i Raslini, objavljeno je na stranicama HAK-a.

Situacija dramatična, a u gašenju sudjeluje više od 100 vatrogasaca, doznaje se iz zatonskog DVD-a. Vatra je zahvatila nekoliko kuća. Isto je i u susjednoj Raslini.
Kilometarska je vatrena fronta. U obruču su i poljski objekti, pa su i vlasnici pobjegli. U redakciju nam stižu dramatične snimke.

U tijeku je evakuacija stanovnika Rasline i Zatona morskim putem prema Bilicama, javlja Šibenik.in. Uključili su se stanovnici s brzim gumenim brodovima. Na stranici Općine Bilice pozivaju stanovnike Bilica da prime ljude u kuće.

Na terenu je više od 100 vatrogasaca s 42 vozila, u gašenju sudjeluju i kanaderi, a sve otežava jak vjetar. Nekoliko kuća je, kako kažu mještani, zahvatila vatra, od dima se ne može disati, a vatrogasna vozila ne prestaju dolaziti. Na terenu su i ekipe hitne pomoći, te policija, javlja HRT.

Foto: Josip Belan

Požar kod Zatona zahvatio je dio kuća i vozila, vatrogasci su na terenu i sprječavaju njegovo širenje, javila je Hrvatska vatrogasna zajednica. Uz domicilne snage iz Šibensko-kninske županije, u gašenju pomažu i vatrogasci susjedne Splitsko-dalmatinske županije te dva kanadera. Puše jaka tramuntana i vatrogascima otežava gašenje.

Kako doznaje Index, premijer Andrej Plenković ide na požarište kod Šibenika. Doznajemo kako je krenuo prema Zatonu.

Foto: Lucienne Houben

Vatrogasni zapovjednik: Imamo dosta oštećenih stambenih objekata, vatra je doslovce između kuća

Stanje na terenu je prilično dramatično.

– Pakao je, ne znamo gdje ćemo prije. Kažu da i neke kuće gore tako da sad idemo vidjeti tamo – kratko je za Hinu rekao Boris Dukić, zapovjednik zatonskog DVD-a.

Foto: Čitatelj

Požar koji je jutros oko 11 sati buknuo kod Mrdakovice i proširio se do Zatona nošen olujnim vjetrom već je oštetio više kuća, potvrdio je za Šibenski portal Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

– Situacija je na području Zatona jako teška. Imamo dosta oštećenih stambenih objekata. Vatra je doslovce između kuća, imamo i dosta, dosta jaki, orkanski vjetar. Bilo šta u ovom je trenutku dosta teško reći, predvidjeti. Sad su nam se opet uključila dva kanadera – s terena je prokomentirao Dukić.

Foto: Snježana Šimunović

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Šibenika Danijel Mileta Šibenskom je portalu rekao kako službena evakuacija stanovništva još nije počela, ali da se stanje prati.

Foto: Josip Belan

– U kontaktu sam s našim vatrogasnim zapovjednicima i ostalim hitnim službama i spremni smo za sve scenarije. Službena evakuacija još nije počela, ali oprezno pratimo stanje tako da nema bojazni za ljude. Vjerujem u naše vatrogasce jer imaju ogromno iskustvo u katastrofama kao što je i ova sada. U svakom slučaju, svi smo tu i pomoći ćemo u svemu što bude trebalo – kazao je Mileta.

Foto: Josip Belan

Prema najnovijim informacijama, glavni vatrogasni zapovjednik izdao je zapovijed da se zbog velikog požara u Šibensko-kninskoj županiji, u pripravnost stavljaju vatrogasne snage iz Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Karlovačke županije.

D.G

PROČITAJTE JOŠ:

Dramatično na šibenskom i zadarskom području, zapovjednik: “Ovo je požarno ludilo”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.