1 min. čitanja

Kaštelani žele zaštiti Kozjak i ne žele solarnu industriju!

Kaštelani žele zaštiti Kozjak i ne žele solarnu industriju!
Foto: Screenshot/YouTube

Sve je navodno zbog plana izgradnje solarne elektrane na njegovim sjevernim padinama.

Građanska inicijativa Zeleni Kozjak - koju zajedno predstavljaju članovi Župe Kaštel Lukšić, s bratovštinom Sv. Ivana od Birnja, Udruga za očuvanje kulturno povijesne baštine Bijaći, lovačke Udruge Donja Kaštela i Kaštilac iz Kaštel Lukšića, uz podršku Mjesnog odbora Kaštel Lukšića jasno se očitovala prema Gradu Kaštela ali i ostalim čimbenicima kako se u potpunosti protivi ovom potencijalnom projektu, uz zahtjev upućen Gradu Kaštela da se projekt solarnih polja trajno ukloni iz prostornog plana grada Kaštela kao i županijskih prostornih planova koji su u tijeku, javlja Dalmacija danas.

Ukupna površina koju bi ta elektrana obuhvatila iznosila bi 643 hektara. Cijeli kompleks predviđen je na prostoru Biranjštine i uz brijeg Vilar, sjeveroistočno od kozjačkog vrha Biranj, a južno od nove suvremene autoceste A1.

Proučivši pažljivo predloženu lokaciju i trasu pristupnog puta u društvu Bijaći zaključeno je da predložena lokacija i trasa pristupnog puta nisu prihvatljive iz više razloga. Članovi i suradnici ovog uglednog društva čiji su članovi dobitnici brojnih nagrada iz područja proučavanja i očuvanja kulturno povijesne baštine iznijeli su argumente s različitih društvenih i znanstvenih aspekata, a koja ukazuju na to da bi izgradnjom elektrane bio radikalno devastiran vrijedan vegetacijski pokrov i areal staništa brojnih divljih vrsta, ptica i sisavaca, kao i veći broj još neistraženih arheoloških lokaliteta.

J.T.

.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.