3 min. čitanja

KAŠTELA Kolektor za kamere, fekalije za građane: “Traje pola sata, a sve se događa odmah uz novi ispust”

KAŠTELA Kolektor za kamere, fekalije za građane: “Traje pola sata, a sve se događa odmah uz novi ispust”
Foto: Čitatelj

KAŠTEL NOVI – Ovih dana stižu pritužbe Kaštelana na smrad i fekalije koje eruptiraju iz kaštelanskog odvoda. Događa se to usred medijske kampanje u kojoj se za kamere instaliraju predizborni osmjesi i promoviraju prve, druge i treće faze raznih infrastrukturnih projekata, no kad građani žele do odgovora na pitanje zašto nešto ne funkcionira, onda je loptanje ingerencijama prevelikog broja zaposlenih u javnoj upravi, agencijama i njihovim derivatima otprilike gadno kao i ovaj ispust koji je trebao biti tek jedna u nizu žalosnih crtica s obale Jadrana.

Prije nekoliko dana javio nam se čitatelj iz Kaštel Novog s ovim snimkama, čudeći se kako je ovo moguće, ako u Kaštelima radi kolektor?

– Iako je spojen eko kaštelanski kolektor, u lučici u Kaštel Novom fekalije se i dalje puštaju u more. Kad se ispušta, traje pola sata, a sve se to događa odmah uz kolektor di se skupljaju fekalije i iz tog kolektora pumpa bi tribala izbacit kroz Čiovo na otvoreno more – pojašnjava građanin, čiji su podaci poznati redakciji.

Tragom ovog upita, pokušali smo doći do gradonačelnika Kaštela Denisa Ivanovića koji je ovih dana zaposlen predizbornim fotografiranjem na gradilištu nove rive, pa je razumno bilo i očekivati da će, kako su nam i potvrdili u gradskoj upravi, i ovaj put van ureda, “na terenu”. U pokušaju da od nekog drugog iz Grada dobijemo odgovor, pročelnica upravnog odjela za komunalno gospodarstvo Marija Pelivan nam je kazala:

– Radi se punom parom, nisu još svi dijelovi spojeni na kolektor, ali hoće i oni, no najkvalitetniju informaciju dobit ćete iz Vodovoda i kanalizacije.

Službeniku za informiranje ove splitske tvrtke, Mati Mišuri, poslali smo upit, kao i na naslovni mail objavljen na njihovim stranicama, no do zaključenja ovog teksta, nismo dobili nikakav odgovor. Štoviše, na njegov broj se nitko ne javlja, a na druge brojeve se javljaju roboti, automati, uglavnom svi osim zaposlenih koji bi nam mogli odgovoriti – zašto u Kaštelima iz novog sustava za odvodnju izviru govna?

Foto: Čitatelj

Ponovno smo zvali Grad Kaštela i ljubazna djelatnica nas je upoznala s činjenicom da ne mogu svi sve znati, jer da ih je u Gradu zaposleno stotinu, pa su nas proslijedili Agenciji EKO Kaštelanski zaljev.

Stoga smo i njima uputili upit isti upit: “Možete li se očitovati o tome, radi li kolektor i na kojem principu, kad građani mogu očekivati čist ispust i u kojoj mjeri?”

“Agencija EKO Kaštelanski zaljev poslove obavlja u ime i za račun Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Split. Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split je vlasnik i Investitor vodne infrastrukture na području Kaštela, pa Vas upućujemo da im se obratite za navedena pitanja.”

Eto, jesmo.  Na građanima je da prosude tko, kako i kad (ne) radi svoj posao, na šefovima da kazne podređene, a političkim šefovima da kazne šefove. Na to ne utječemo. Mi smo dužni pitati i tražiti odgovore, što smo i ovaj put pokušali napraviti. S veseljem ćemo to raditi i dalje.

Foto: Čitatelj

U međuvremenu, Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije je u svom redovitom Izvješću o ispitivanju kakvoće mora za kupanje na području Kaštela, na temelju rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja: Escerichia coli i crijevnih enterokoka, nezadovoljavajućim ocjenio plažu Gojača, dok su tek na korak od nje bile plaže Kamp i Torac.

Odgovore odgovornih ćemo objaviti, kad ih i ukoliko uopće dobijemo.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

JEDNA PLAŽA NE ZADOVOLJAVA Objavljene godišnje ocjene kakvoće mora na kaštelanskim plažama
Radovi na plaži Glavica u Kaštel Lukšiću u završnim fazama
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.