Kapetanica Amy Bauernschmidt postala prva zapovjednica nuklearnog nosača zrakoplova

Kapetanica Amy Bauernschmidt postala je zapovjednica nosača zrakoplova Abraham Lincoln – postavši prva žena koja zapovijeda nosačem zrakoplova u povijesti američke mornarice.

– Nema poniznijeg osjećaja odgovornosti nego znati da vam je povjerena briga o ljudima koji su odlučili zaštititi našu naciju – rekla je Amy Bauernschmidt, zahvalivši se što je dobila zapovjedništvo nad, kako kaže, najboljim plovilom u američkoj flotu.

Bauernschmidt je 1994. diplomirala na Pomorskoj akademiji, iste godine, kada je ženama bilo dopušteno služiti na borbenim brodovima i zrakoplovima.

Foto: Američka ratna mornarica

– Taj zakon je apsolutno promijenio moj život. Bili smo prva klasa koja je diplomirala znajući i osjećajući se počašćenima tom privilegijom da možemo služiti zajedno s ostalim našim suborcima – rekla je Bauernschmidt za CBS News 2018. godine.

Ovo nije prvi put da je Bauernschmidt ušla u povijest. Godine 2016. postala je prva žena izvršna časnica nuklearnog nosača zrakoplova, USS Abraham Lincoln. Kao takva, bila je druga u zapovjedništvu posade od oko 5000 ljudi.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Zapovjednica prve ženske časničke posade, bit će kapetanica najnovijeg kruzera u floti Celebrity Cruises
Anna Ivanovna Shchetinina – Prva žena kapetan