1 min. čitanja

Kapetan osuđen na zatvor jer je vratio migrante u Libiju

Kapetan osuđen na zatvor jer je vratio migrante u Libiju
Foto: Facebook

Kapetan OSV-a koji plovi pod talijanskom zastavom osuđen je na zatvorsku kaznu zbog vraćanja skupine migranata u Libiju, odakle su i potekli, javlja The Maritime Executive.

Kapetan Giuseppe Sotgiu zapovijedao je 30. srpnja 2018. godine brodom za opskrbu platformi OSV ASSO VENTOTTA (ACE 28) u blizini naftne platforme Sabratha kod obale Tripolija. Primili su zahtjev od libijske obalne straže da pruže pomoć gumenjaku s migrantima koji je bio udaljen oko jedne nautičke milje od platforme, prenosi Pomorac.hr.

Iz kompanije Augusta Offshore tada su izvijestili da je posada Ventotta spasila 100 migranata i prebacila ih na brod libijske obalne straže, koji ih je vratio u Tripoli.

Međutim, tužitelji u Napulju ustvrdili su da je Ventotto migrante – uključujući žene i djecu – sam vratio u Tripoli, postupajući na zahtjev menadžera naftne platforme. Povratno putovanje navodno je provedeno uz smjernice libijskog dužnosnika, a tužitelji tvrde da posada Ventotta nije pokušala identificirati migrante ili njihove potencijalne zahtjeve za azil. Kako navode talijanski mediji, radio komunikaciju snimio je spasilački brod jedne nevladine organizacije koji je bio u blizini.

UN smatra da Libija nije sigurna za povratak izbjeglica. Prema podacima spasilačke organizacije SOS Mediterranee, velika većina migranata koji pokušaju napustiti Libiju završe u pritvorima, gdje često proživljavaju razne oblike zlostavljanja, mučenja i prisilnog rada.

Kapetan Sotgiu osuđen je na godinu dana zatvora zbog vraćanja migranata u Libiju. Optužba za zlouporabu položaja je ipak odbačena.

U vrijeme spornog događaja, tadašnji talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini zabranio je svim plovilima koja su prevozila migrante ulazak u talijanske luke.

Samo nekoliko tjedana prije incidenta na Ventottu, posada tegljača Thalassa spasila je 66 migranata u blizini obale Libije. Salvini je tada objavio da se Thalassi neće dopustiti povratak u Italiju s migrantima, te je brod bio van funkcije sve dok drugo plovilo nije preuzelo migrante. Da je Ventotto pokušao prevesti svoje migrante u Italiju, vjerojatno bi naišao na istu prepreku.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.