1 min. čitanja

Kapetan i prvi časnik bulk carriera kažnjeni sa 75.000 dolara zbog plovidbe kroz Veliki koraljni greben

Kapetan i prvi časnik bulk carriera kažnjeni sa 75.000 dolara zbog plovidbe kroz Veliki koraljni greben
Foto: Pixabay/Ilustracija

Kapetan i prvi časnik capesize bulk carriera Sea Coen, u vlasništvu tvrtke SW Shipping, kažnjeni su s ukupno 75.000 australskih dolara zbog odstupanja s propisane rute i prolaska kroz područje Velikog koraljnog grebena koji je dio Svjetske prirodne baštine.

Dvojica pomoraca, inače državljani Južne Koreje, na sudu u Townsvilleu u Australiji priznali su krivnju za odstupanje s rute i upravljanje brodom u području Velikog koraljnog grebena, u kojemu je plovidba izričito zabranjena.

Sea Coen, bulk carrier dugačak 289 metara, u ožujku ove godine prošao je kroz prolaz Palm Passage kod grada Townsville i zaplovio zaštićenim područjem. Australski sud je zbog ovog prekršaja odlučio novčano kazniti oba pomorca, kapetana kaznom u visini 40.000 AUD, a prvog časnika kaznom od 35.000 AUD, piše Pomorac.hr

Josh Thomas, glavni izvršni direktor uprave ovog zaštićenog područja na UNESCO-vom popisu Svjetske prirodne baštine, izjavio je da je ovakav sudski ishod dobar primjer provođenja zakona na području Velikog koraljnog grebena.

– Naša uprava ozbiljno shvaća kršenje zakona koji su osmišljeni kako bi se smanjio rizik oštećenja ovog područja koje uzrokuju brodovi koji plove u blizini Grebena. Potencijalni incidenti mogu imati katastrofalne posljedice za okolišnu, kulturnu i gospodarsku vrijednost Velikog koraljnog grebena. Operateri plovila koji krše zakone moraju preuzeti odgovornost – rekao je Thomas.

U slučaju bulk carriera Sea Coen, utvrđeno je da su postupci kapetana i prvog časnika značajno povećali rizik za sigurnost Velikog koraljnog grebena, premda nije nastala značajnija šteta.

Sea Coen izgrađen je 2005. godine, a u vlasništvu je južnokorejskog SW Shippinga, dok njime upravlja sunarodnjak Polaris Shipping, piše Pomorac.hr

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.