1 min. čitanja

Kapetan i kompanija kažnjeni nakon ozbiljne ozljede uslijed neispravnih brodskih ljestvi!

Kapetan i kompanija kažnjeni nakon ozbiljne ozljede uslijed neispravnih brodskih ljestvi!
Foto: Pexels

U incidentu u vodama Australije nastradao je pomorac, točnije brodski pilot, i to kada su prilikom transfera na brod pod njim pukle ljestve, a on zadobio teške ozljede.

Ovo je već drugi puta da australska Uprava za pomorsku sigurnost uspješno kažnjava brodskog kapetana i kompaniju kojoj brod pripada radi zanemarivanja osnovne sigurnost na plovilu.

Iako se nesreće poput ove zapravo događaju i ne toliko rijetko, rijetke su pravomoćne osude koje sa sobom povlače i konkretne kazne za odgovorne osobe.

- Brodski piloti u potpunosti se oslanjaju na kapetana i ostatak posade prilikom ukrcaja na brod. Ljestve kojima se uspinju moraju biti pravilno osigurane i ispravne jer u protivnom riskirate smrtonosne posljedice - navodi jedan od čelnih ljudi australske Uprave za pomorsku sigurnost Michael Drake.

Puno toga može poći po zlu kada su ove ljestve u pitanju - one mogu biti prekratke, nekvalitetno osigurane, a ima i pokušaja spajanje nekoliko različitih ljestava. U svakom slučaju ovo može i jest izrazito opasna praksa za pomorce, piše The Maritime Executive.

U slučaju ovog nesretnog brodskog pilota koji se teško ozlijedio prilikom ukrcaja na teretnjak "Boshi 58" koji plovi pod Panamskom zastavom iako vlasnička kompanija sjedište ima u Hong Kongu, ljestve su jednostavno pukle uslijed koroničnog neodržavanja i čuvanja u lošim uvjetima koju su pridonijeli njihovom propadanju.

Kapetan i kompanija priznali su krivnju te su oboje kažnjeni - kapetan kaznom od 3450 američkih dolara, a sama kompanija kaznom od 20 850 američkih dolara.

Malo je to utjehe za teško ozlijeđenog pomorca, no možda netko nekad dva puta razmisli o održavanju vitalnih dijelova brodske opreme.

Prošle je godine ista ova australska Uprava također zbog ljestvi kaznila kapetana i kompaniju broda koji je polovio pod zastavom Cipra.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.