1 min. čitanja

Kao ključne probleme pomorci navode prehranu i nezadovoljavanje osnovnih potreba

Kao ključne probleme pomorci navode prehranu i nezadovoljavanje osnovnih potreba
Foto: UN

Prioriteti mnogih pomoraca su zdravlje i održavanje fizičke kondicije na brodu. No, najnovije izvješće Seafarer Happiness Index pokazuje da su pomorci nezadovoljni upravo ovim aspektima života na brodu. Zabrinjava činjenica da pomorci kao ključne probleme navode nezadovoljavanje osnovnih potreba i neodgovarajuću prehranu.

Razina zadovoljstva pomoraca prehranom koja je dostupna na brodu samo u prošlom kvartalu pala je sa 7,81 na 7,53, prema Seafarer’s Happiness Index. Pomorci u anketi mogu ocijeniti svoje zadovoljstvo raznim aspektima života na moru na skali od 1 do 10, prenosi Pomorac.

U prošlom je kvartalu zabilježeno više čimbenika koji su izgleda pridonijeli ovom padu. Zabrinjava da je značajan broj pomoraca u anketi kazao da je opskrba namirnicama na brodu konstantno bila pri kraju, zbog čega je pala kvaliteta hrane. Mnogi su zbog toga bili prisiljeni danima jesti istu, nedovoljno nutritivnu hranu.

Bilo je više pritužbi o korupciji na brodovima.

- Naš kapetan i kuhar masno zarađuju kupujući loše namirnice te uzimajući ostatak novca namijenjenog za hranu - rekao je jedan pomorac.

- Sav trud koji uložite u to da se zdravo hranite dok ste na kopnu jednostavno propadne dok ste na brodu - kaže.

Još jedna zamjerka pomoraca je nedostatak vremena, ali i opreme za vježbanje na brodu kako bi održali kondiciju. Pomorci kažu kako su često previše zaposleni ili umorni od dugog rada da bi provodili vrijeme u teretani. Neki su također istaknuli da unatoč Konvenciji o radu pomoraca (MLC), koja navodi da “valja razmotriti uključivanje pogodnosti kao što je sportska oprema i oprema za vježbanje”, zbog nedostatka izričitih uputa to znači da je tumačenje prepušteno kompanijama.

Svako malo poboljšanje uvjeta života na moru je važno, bilo da je riječ o namirnicama, internetskoj vezi, radnoj opremi, plaćama, radnim satima… Međutim, jedino poboljšanje svih osnovnih uvjeta diljem cijele pomorske industrije može donijeti stvarne, dugoročne pozitivne promjene za pomorce, prenosi Pomorac.hr.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.