2 min. čitanja

KALINJINGRAD Morska enklava Rusije, gotičke arhitekture i najviših dina u Europi

KALINJINGRAD Morska enklava Rusije, gotičke arhitekture i najviših dina u Europi
Photo: A.Savin/Wikimedia

KALINJINGRAD – Ruska enklava u Europi poznata je po staroj gotičkoj arhitekturi i visokim pješčanim dinama na Kurskoj prevlaci.

Kalinjingrad (1256 kilometara od Moskve) je ruska enklava u srcu Europe, koja nema kopnenu vezu s ostatkom Rusije. Najmanja ruska oblast nalazi se 320 km od ruske granice. Ova je regija nekad bila dio Pruske (tada poznata kao Königsberg), što se može vidjeti po arhitekturi.

Dodijeljen je Sovjetskom savezu 1945. godine Potsdamskim ugovorom nakon II. svjetskog rata, dijeljenjem područja Njemačke. Nalazi se između Baltičkog mora, Poljske i Litve, a površina mu je 15.100 km2.

Glavna luka je ujedno i glavni grad, Kalinjingrad koji se smjestio na Baltičkom moru. Pogled na kartu otkrit će vam kako je riječ o enklavi, tj. da su Kalinjingrad i oblast u kojem se nalazi odvojeni od Rusije te se nalaze na Baltiku, između Poljske i Rusije.

Grad je osnovan još u 13. stoljeću – a sve do završetka Drugog svjetskog rata u njemu su većinu stanovništva činili Nijemci, piše PunKufer. Naime, radi se o starom pruskom gradu koji je nosio ime Konigsberg (Kraljeva gora), a u travnju 1945. godine zauzela ga je Crvena armija.

Naravno, kako to obično biva, Konigsberg je sljedećih godina “očišćen” od njemačkog stanovništva, koje je u najvećoj mjeri protjerano. Gradom su tada zapuhali neki novi vjetrovi, pa je, između ostalog, dobio i novo ime – Kalinjingrad. S obzirom na kontekst i vrijeme, ime je dobio prema slavnom sovjetskom političaru i boljševiku Mikhailu Kalininu.Dok šećete gradom, može vam se učiniti da ste se našli u srednjovjekovnom njemačkom gradu, piše portal Russia beyond. Čuveni filozof Immanuel Kant je u ovom gradu proveo čitav život i u njemu je napisao svoje fundamentalno djelo “Kritika čistog uma”.

Ovdje u malom ruskom nacionalnom parku “Kurska prevlaka” možete vidjeti i najviše pješčane dine u Europi. Dine visoke kao višekatnice, borove šume i plaže na obali Baltičkog mora koje se pružaju kilometrima svake godine privlače nekoliko milijuna turista.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.