KAKVO JE OVO STVORENJE? Prvi put ulovljeno u Jadranu i to kod Rogoznice

SPLIT – Na splitskoj peškariji jučer je osvanulo neobično stvorenje koje, prema pisanju struke, do sad nikad nije ulovljeno u Jadranu – barem ulov nije prijavljen.

– Eto jučer smo imali priliku upoznat se sa vrstom kanoča (stomatopoda) koja do sad NIKAD nije ulovljen u Jadranu (nije prijavljen ni jedan nalaz). Inače ova vrsta kanoča živi u Atlantiku i jako se rijetko pojavljuje u Mediteranu, a u Jadranu evo-PRVI PUT. O njoj se jako malo zna jer je rijedak, te će ovaj nalaz sigurno pomoći – piše na stranici Splitska peškarija.

– Dotični rak ulovljen je ispred Rogoznice na nekih 80/100 metara dubine i to koćom MARETA 1. S obzirom da smo predpostavili da je rijedak, kontaktirali smo Institut za ribarstvo i oceanografiju koji su ga odmah skupili te odnijeli na dodatne analize i istraživanja, te će nakon toga biti smješten u Prirodoslovni muzej u Rijeci – poručuju s peškarije.

Stručnjaci tvrde da je Parasquilla ferussaci kozica bogomoljka iz obitelji Parasquillidae, prvi put opisana 1928. godine. Živi na dubinama od 100 do 800 metara, na području zapadnog atlantika i mediterana, vrlo malo se zna o ovoj vrsti jer se rijetko ulovi. U Jadranu do sada nije bio zabilježen što ne znači da ga nitko nije ulovio. Vjerojatno ribari nisu znali da je druga vrsta a pošto nije komercijalan, bacili bi ga nazad kao prilov.

Foto: Splitska peškarija / Facebook

– Njegovo latinsko ime je Parasquilla ferussaci a naš današnji zadatak je da tom raku dodjelimo hrvatsko ime – zaključuju.

Pa, doista, ajmo malo mašte. Kako biste nazvali ovo stvorenje?

D.G.

Ugledali ste nepoznato morsko stvorenje? Evo koga možete pitati “Koji je ovo morski stvor”?