1 min. čitanja

Kako se boriti protiv obalnog plavljenja u PGŽ-u?

Kako se boriti protiv obalnog plavljenja u PGŽ-u?
Foto: Unsplash

RIJEKA - Na sveučilišnom Kampusu u Rijeci jučer je predstavljena studija 'Analiza ugroženosti od obalnog plavljenja ranjivih naselja Primorsko-goranske županije'.

Studija je imala za cilj detaljno analizirati ugroženost četiri ranjiva naselja, Cresa, Raba, Punta i Voloskog, prvenstveno od obalnog plavljenja za današnje te predviđene razine mora.

Rezultati i predložene prostornoplanske smjernice kvalitetna su podloga koja će dionicima omogućiti i olakšati pravovremeno djelovanje i intervencije u prostoru potrebne za umanjenje očekivanih negativnih posljedica klimatskih promjena.

Venecija se svojim projektom Mose brani od poplava, dok 'mala Venecija', glavna riječka tržnica, često pliva u vrijeme plime i nepogodnih vremenskih 'neuvjeta'.

Podizanje morske razine je globalna pojava, a mareografi na području Sredozemlja bilježe je već od kraja 19. stoljeća. Rijeka s 43,6 posto obale veoma visoke i visoke ranjivosti najugroženiji je grad s obzirom na ostale gradove u PGŽ-u, dok je Opatija na drugom mjestu, prenosi Novi List.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.