Kako koćari sudjeluju u čišćenju morskog dna od otpada?

Kako bi očistili morsko dno, neki koćari aktivno sudjeluju u ekološkim akcijama. Na palubama uz ribu sortiraju otpad i odvoze ga u luke da bi ga odložili u odgovarajući spremnik.

Svi već znamo da se ribarima u mreže umjesto ribe nerijetko zaplete otpad. U pridnenoj povlačnoj mreži, koći ribara s Paga, svake godine sve je više otpada što mu često otežava ribolov.

- Problem je u tome što ga nemamo gdje zbrinuti. Nekakve količine, možda nekakvih 10-ak kila dnevno je raznih vrsta plastike, od tvrde plastike do najlona. Zna biti i nekakvih limenih posuda - kazao je za HRT Marijan Maržić, ribar iz Paga.

Većina otpada u Jadranu prekograničnog je porijekla, a prevladava mikroplastika. Gotovo 70 posto završava na dnu, dok ostatak pluta ili dospijeva na plaže. No čišćem okolišu koćari mogu pridonijeti.

Foto: Screenshot / HTR

- U njihovim se mrežama nađe otpad koji se nalazi na morskom dnu. Oni ga sakupe u vreće i kao takvoga ga donesu na morsku obalu. Mi s koćarima već imamo dugogodišnju izvanrednu suradnju, tako da smo došli do zaključka da jedan koćarski brod može izvući van između 3 do 5 tona takvog otpada - kaže Pero Tutman iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Inicijativa se u Hrvatskoj primjenjuje 10-ak godina, s dvije ribarske zadruge i 30-ak kočarica. Dovoženje takvog pasivno ulovljenog otpada propisano je i na razini Europske unije.

- Problemi su na koji način taj otpad, kada se doveze na iskrcajno mjesto, staviti u lučke uređaje i tko će podmiriti troškove zbrinjavanja i prijevoza, odnosno preuzimanja tako dostavljenog otpada na iskrcajna mjesta - ističe Valentina Andrić iz Ministarstva poljoprivrede i voditeljica Službe za savjetodavnu podršku u ribarstvu.

Upravo su o tome za okruglim stolom pod nazivom KRMA u Zadru raspravljali svi uključeni u navedenu problematiku.

- Mi želimo napraviti sustav od Istre do Dubrovnika, tako da svaki ribar koji obavlja ribolov pridnenom povlačnom mrežom može taj otpad nesmetano ostaviti u lučkom području, a zatim da Lučka uprava može također nesmetano zbrinuti taj otpad - izjavio je Ante Mišura, ravnatelj Uprave ribarstva Ministarstva poljoprivrede.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Otpad u moru, čija je to briga?
Protokol za čišćenje otpada iz mora postoji, no treba ga unaprijediti i sistematizirati. Uz to treba raditi na edukaciji, dizanju svijesti o ovim temama i naravno, organizirati akcije čišćenja podmorja, zaključeno je na nedavnom okruglom stolu. U četvrtak, 9. veljače 2023. u Gradskoj vijeć…