2 min. čitanja

Kako bi modernizirala svoju flotu, Australija kupuje američke podmornice na nuklearni pogon

Kako bi modernizirala svoju flotu, Australija kupuje američke podmornice na nuklearni pogon
Foto: Američka mornarica / Twitter

Australija će, nakon što je otkazala francuski ugovor, kupiti nuklearne podmornice za napad, proizvedene u SAD-u kako bi modernizirala svoju flotu, javlja Reuters. Naime, vlasti su sve više zabrinute zbog utjecaja Kine u indo-pacifičkoj regiji.

Kupoprodajni ugovor za podmornice klase Virginia bit će objavljen sljedećeg tjedna kada će se američki predsjednik Joe Biden, australski premijer Anthony Albanese i britanski premijer Rishi Sunak sastati u San Diegu na razgovorima o 18-mjesečnom nuklearnom partnerstvu poznatom po akronimu Aukus.

Sporazum iz Aukusa, najavljen za 2021., otvorio je put Australiji da dobije pristup podmornicama na nuklearni pogon, koje su 'nevidljivije' i sposobnije od brodova na konvencionalni pogon.

- Svima je jasan imperativ dugoročnog osiguravanja mira i stabilnosti u indo-pacifičkoj regiji - rekao je Biden još u rujnu 2021. kada je najavljeno partnerstvo.

Moramo biti u stanju uhvatiti se u koštac s trenutačnim strateškim ozračjem u regiji i načinom na koji se ono može razvijati - dodao je tad.

Ovaj tajno posredovani dogovor uključivao je otkazivanje ugovora vrijednog više milijardi dolara za flotu konvencionalnih podmornica izgrađenu u Francuskoj, što je izazvalo diplomatski sukob unutar zapadnog saveza koji je trajao mjesecima.

Europski dužnosnik izjavio je kako je Francuska obaviještena o uvjetima kupoprodajnog sporazuma.

Biden je u utorak razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, priopćila je Bijela kuća, dodajući da su "razgovarali o suradnji Sjedinjenih Država i Francuske u indo-pacifičkoj regiji".

Svaka košta 3 milijarde dolara

Podmornice, koje koštaju po 3 milijarde dolara, izgrađene su u brodograđevnim pogonima u Virginiji i Connecticutu. Prema uvjetima sporazuma, dijelovi podmornice će biti rađeni i u Velikoj Britaniji i Australiji ali s američkom tehnologijom i podrškom, doznaje Reuters. Prvotni planovi zahtijevali su izgradnju svih podmornica u Adelaideu u Australiji.

SAD će pojačati svoje posjete lukama u Australiji kako bi zemlji pružile već podršku u radu s tehnologijom na nuklearni pogon.

Iako su se odnosi između SAD-a i Francuske 'oporavili' zbog sporazuma o podmornicama, Francuzi su i dalje zabrinuti da bi ovaj sporazum Kina potencijalno mogla iskoristiti kao izgovor za rastezanje granica Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i isporuku osjetljivih tehnologija protivnicima Zapada. Francuska je pozvala tri članice saveza Aukus da vode računa o tom pitanju.

Kina tvrdi da sporazum s Aukusom krši sporazum o neširenju nuklearnog oružja, tvrdeći da je prijenos materijala nuklearnog oružja iz države u državu bez "očito" kršenje duha pakta.

Australski dužnosnici uzvratili su na kritike, tvrdeći kako žele nabaviti podmornice na nuklearni pogon, a ne nuklearno naoružane podmornice.

Bijela kuća odbila je komentirati kupnju podmornice uoči planiranog sastanka sljedećeg tjedna.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.