KADULJA Jedan od najpopularnijih pučkih biljnih lijekova

Tradicionalnog naziva žalfija, kadulja je jedan od najpopularnijih biljnih narodnih lijekova. Najčešći oblik korištenja je u obliku čaja, bilo za oralnu uporabu ili lokalno djelovanje u usnoj šupljini.

To je višegodišnja biljka lijepih srebrnkastih listova s plavim ili ljubičastim cvjetovima koja cvjeta od svibnja do srpnja. Ima drvenastu stabljiku i jaki korijen koji naraste do 50-100 centimetara.

Uspijeva na području Sredozemlja, a kao samonikla biljka posebno se pojavljuje na kamenitom tlu Dalmacije. Tradicionalnog naziva žalfija, kadulja je u našem puku jedan od najpopularnijih biljnih lijekova.

Najčešći i najpoznatiji oblik korištenja je u obliku čaja, bilo za oralnu uporabu ili lokalno djelovanje u usnoj šupljini. Čaj od lista kadulje služi za obloge za rane te za ispiranje usta i grla radi dezinfekcije.

Kadulja je već gotovo 4000 godina na glasu kao biljka koja liječi mnoge bolesti.

Za kraj još nekoliko zanimljivosti - Egipćani su ju koristili za mumificiranje i balzamiranje, stari Rimljani su pak imali poseban obred njezinog branja. Drevni narodi koristili su je i kod vjerskih obreda za pročišćavanje svojih domova kađenjem.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Lovorov list koristi se kao začin, ali i lijek
Osim kao začin, lovor je popularan i zbog svojih ljekovitih i dekorativnih svojstava. Nezaobilazan je u mediteranskoj kuhinji, a može se dodavati raznim jelima. Lovor je višegodišnja biljka čiji se listovi koriste kao začin, ali i lijek. Raste u obliku grma i može doseći visinu od čak 15 metara. Im…
JESTE LI ZNALI? List masline je prirodni antibiotik!
U narodnoj medicini list masline već je dugo prepoznat kao prirodan antibiotik, pa se često koristi za jačanje imunološkog sustava organizma. Biljno carstvo bogata je riznica spojeva vrlo izraženog antimikrobnog djelovanja. U tom je carstvu uloga pojedinih biljnih vrsta, poput masline, već stoljeći…