Kaciga naopako, za naopako vrijeme – Strikomanova Milenijska fotografija o Festivalu žudija

VODICE – Na Uskrsni ponedjeljak trebao se održati 21. po redu Vodički festival žudija, no zbog epidemiološke situacije, on ove godine nije održan, ali je zato vodički fotograf i snimatelj Šime Strikoman uslikao novu Milenijsku fotografiju.

Najprije zamišljen kao “Susret žudija Dalmacije” s rastom broja sudionika prerastao je, prvo u “Smotru žudija Dalmacije”, potom u “Vodički festival žudija”, a od 2011. nosi naziv “Festival žudija”.

Festival žudija započeo je od snimanja 3. Milenijske fotografije Šime Strikomana 2001. g. Sedam je puta održan u Vodicama, te u Vidu, Prvić Šepurinama, Kninu, Metkoviću. župa Sv. Nikole i Tisnom.

– Unatoč pandemiji napravili smo Milenijsku. Nacrtali smo žudijsku kacigu naopako kao što su i ova vremena takva. Kad se već nismo mogli družiti u općini Slivno Ravno, sa Vodičkim žudijima obilježili smo ovogodišnji festival. Ispisali smo i sve župe iz kojih su dolazili žudiji, čuvari Božjeg groba. Čak 43 žudijske grupe su sudjelovale na Vodičkom festivalu žudija -napisali su na Facebook stranici Festivala žudija

– Kaciga naopako za naopako vrijeme – poručuju organizatori, koji se unatoč tome nisu dali i s legendarnim Strikomanom, napravili fotografiju za sjećanje.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Anti Mrvici u čast Šime Strikoman snimio 730. milenijsku fotografiju
Strikomanova Milenijska fotografija u čast Špiri Guberini
Šime Strikoman obilježio 20 godina Milenijske fotografije