Južnokorejsko brodogradilište i norveška tvrtka grade autonomne brodove za prijevoz LNG-a

SVIJET - Samsung Heavy Industries i Kongsberg Maritime potpisali su ugovor o suradnji na izgradnji next-gen autonomnih brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina.

Južnokorejsko brodogradilište Samsung Heavy Industries i norveška tvrtka Kongsberg Maritime dogovaraju izgradnju next-gen autonomnih brodova za prijevoz ukapljenog prirodnog plina, piše Pomorac.hr.

Dvije tvrtke planiraju surađivati na izgradnji brodova za prijevoz LNG-a od 174.000 kubičnih metara, koji će za poboljšanje sigurnosti i učinkovitosti koristiti napredne daljinske tehnologije s niskim emisijama štetnih plinova.

Projekt je dio strategije Samsung Heavy Industries za proširenje portfelja digitalnih i zelenih proizvoda i uključivanje u rastuće tržište autonomnih brodova.

- Ovo je značajan korak za budućnost pomorskog prijevoza - izjavila je Lisa Edvardsen Haugan, predsjednica Kongsberg Maritimea.

- Kroz integraciju autonomnih, daljinskih i ekološki prihvatljivih tehnologija, cilj nam je poboljšati sigurnost i učinkovitost te postaviti nove standarde za industriju - dodala je.

Kongsberg Maritime je globalni lider u automatizaciji, navigacijskim sustavima i digitalnim rješenjima za brodove. Tvrtka je već sudjelovala u nekoliko projekata povezanih s autonomnim brodovima, kao što je Yara Birkeland, prvi potpuno električni i autonomni kontejnerski brod na svijetu.

Samsung Heavy Industries također radi na automatizaciji plovila. Prošle godine uspješno je izvedena probna plovidba broda od 9.000 tona od Mokpoa do Dokdoa u Istočnom moru Južne Koreje.

Očekuje se da će zajednički razvojni sporazum između Samsung Heavy Industries i Kongsberg Maritime ubrzati inovacije i usvajanje autonomnih brodova u pomorskoj industriji.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Jadroplov preuzeo novi brod za prijevoz ukapljenog naftnog plina
Splitski brodar Jadroplov izvijestio je da je u japanskom brodogradilištu Sasaki Shipbuilding izvršena primopredaja novog broda za prijevoz ukapljenog naftnog plina (LPG). Riječ je o drugom LPG brodu te ukupno sedmom brodu u floti Jadroplova, koja se većinom sastoji od brodova za prijevoz r…