3 min. čitanja

Jubilarno 25. izdanje Regate morskih oldtimera

Jubilarno 25. izdanje Regate morskih oldtimera
Foto: JK Labud

SPLIT - Labud Classic ili popularno Boboviška, regata oldtimera, poseban je doživljaj za jedriličare kao i ljubitelje jedrenja koji s jedrenjem nemaju puno veze.

Sredinom rujna, ova regata na ruti od Splita do Bobovišća i natrag, već 25 godina okuplja zaljubljenike u jedrenje klasičnim jedrilicama, a od ove godine i službeno označava početak Splitskog Festivala Jedrenja.

Ovog vikenda, od 16. do 17. rujna u Splitu se održava jubilarna 25. Labud Classic, regata morskih oldtimera. Jedri se na relaciji Split - Bobovišća na moru – Split, sa startom predviđenim u podne 16.09.2023. podno Sustipana. Ovu specifičnu regatu obilježavaju dva razreda/klase brodova kojima je dozvoljeno sudjelovanje: Classic, krstaši stariji od 40 godina, izrađeni isključivo u drvu, dužine od 7,7 do 15,0 metara te Vintage, krstaši stariji od 30 godina, izrađeni u stakloplastici, čeliku, aluminiju, šperploči ili pak drvu (za slučaj kada je trup izgrađen dijagonalnom ili stich&glue metodom), dužine od 6 do 12 metara.

Prijave za regatu moguće su do petka, 15. rujna u 12.00 sati, OVDJE.

Ruta na kojoj se od 1999. godine jedri sredinom rujna, na početku babljeg ljeta, u dvije navigacijske etape put Brača, u početku do Milne, a danas do Bobovišća, sa sve većim brojem zaljubljenika u oldtimere, od ove godine službeno označava početak Splitskog Festivala Jedrenja, koje objedinjava najznačajnije Jedriličarske manifestacije u Splitu tijekom rujna i listopada; Labud Classic, Malu Mrduju i Mrduju, Startup Europe regata, Šoltansku regatu te Višku regatu.

Regata Labud Classic, utemeljena je 1999. godine, entuzijazmom Labudovih članova u najboljim godinama i danas predstavlja rijetku priliku gdje se uživo može vidjeti brodove na kojima svaki detalj ima neku svoju priču i svoju povijest, a samo regatavanje pokazuje kako je to izgledalo prije pojave suvremenih ultra-lakih i ultra-brzih brodova i regata kojima je fokus na sportskom doživljaju jedrenja i postizanju vrhunskih rezultata.

Ove godine, očekujemo rekordni interes, a lijepo vrijeme i dobar ugođaj su zagarantirani, riječi su direktora regate Marka Bakašuna.

Regata uključuje i neizostavno druženje na rivi u luci Bobovišća, stoga ovim putem pozivamo sve zaljubljenike u oldtimere da se pridruže regati u Splitu, na moru ili u Bobovišćima, gdje će svi zainteresirani imati priliku uživo diviti se brodovima kojih je na Jadranu, nažalost sve manje.

Splitski festival jedrenja, koji započinje upravo ovom regatom,  obuhvaća mjesec dana jedrenja u Splitu i splitskom akvatoriju, od sredine rujna do sredine listopada, uključuje najstariju i najmasovniju regatu na hrvatskoj strani Jadrana i sa svojih 92 godine, jednu od najstarijih u Europi, Mrduju kao i najprestižniji krstaški jedriličarski spektakl u Hrvatskoj, Višku regatu. Uz regatna natjecanja, tijekom Festivala, Splićani i njihovi gosti moći će uživati i u bogatim dodatnim sadržajima.

OSNOVNE INFORMACIJE

·        Organizator regate: JK Labud, direktor regate: Marko Bakašun,

·        Program regate: Prvo navigacijsko jedrenje Split - Bobovišća, duljine 9,5 nautičkih milja, starta u subotu 18. rujna u gradskoj luci s početkom u 12 sati. Drugo navigacijsko jedrenje Bobovišća - Split, starta u nedjelju 19. rujna u 11 sati. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada je u prostorijama JK "LABUD" u nedjelju u 20 sati.

·        Kontakt za medije: Marko Bakašun, marko.bakasun@gmail.com, 098 371194, Direktor regate

Splitski Festival Jedrenja, započinje Labud Classic regatom sredinom rujna, obuhvaća mjesec dana jedrenja u Splitu i splitskom akvatoriju, do sredine listopada, a uz ovu regatu uključuje i najstariju i najmasovniju regatu na hrvatskoj strani Jadrana i sa svojih 92 godine, jednu od najstarijih u Europi, Mrduju, te najprestižniji krstaški jedriličarski spektakl u Hrvatskoj, Višku regatu. Uz regatna natjecanja, tijekom Festivala, Splićani i njihovi gosti moći će uživati i u bogatim dodatnim sadržajima.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.