>
  3 min. čitanja

Jubilarna 30. ekološka akcija Think green prvi put u Opatiji

Jubilarna 30. ekološka akcija Think green prvi put u Opatiji
Foto: Think Green

OPATIJA - Ronilački klub „Roniti se mora“ ovog će vikenda prvi put podići svoju zastavu Think Green u Opatiji!

Nastavak je to prepoznatljive i društveno odgovorne ekološke akcije Think Green kojom Klub s iznimnim entuzijazmom, volonterima i partnerima organizirano, već 12 godina, čisti morske i slatkovodne površine, provodeći edukaciju djece i svih zainteresiranih za očuvanje životinjskog i biljnog svijeta te okoliša u cijelosti.

Također, ekološki osviješteni ronioci, kroz prateći program, na mlađe generacije prenose znanja o ronjenju kao disciplini, opremi i važnosti odgovornog pristupa prema prirodi.

Foto: Think Green

Više od 110 ronioca volontera iz svih krajeva Hrvatske i regije u partnerstvu sa C.I.O.S. grupom i Metis d.d., Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i AqUA – Adriatic Underwater Academy, pod pokroviteljstvom TZ Grada Opatija i Grada Opatija te sa sponzorima: INA d.d., Mares, Garmin, Jamnica, Klara, Montre, Seiko, Germania Sport, Fast food Buddy's, Suza destilerija, Hotel/Restaurant/Bar Bevanda, IPL ART, JVP OPATIJA, Društvo „Naša djeca“ Opatija, Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o. (EM Tehnologija Rijeka), kao i medijskim pokroviteljima Scubalife, Morski.hr te ScubaSkener – prionut će vrijedno na jednodnevno čišćenje podmorja i sada već svoju (jubilarnu) 30. volontersku ronilačku ekološku akciju Think Green - Opatija.

Akciji čišćenja podmorja pridružit će se i djeca Društva „Naša djeca“ Opatija koja i inače djelujući kroz vijeće Dječjeg gradskog vijeća Grada Opatije ukazuju na problematiku onečišćenog mora i okoliša. Djeca će po okončanju akcije baciti kugle s efektivnim mikroorganizmima koji dodatno oplemenjuju morsku vodu.

Foto: Think Green

Eko kugle su izrađene u suradnji s tvrtkom Efektivni mikroorganizmi originalna tehnologija Rijeka d.o.o. ( EM Tehnologija Rijeka). Efektivni mikroorganizmi predstavljaju otopinu koja sadrži 80 raznih mikrobnih skupina, u kojoj glavnu ulogu imaju fotosintetske bakterije i bakterije mliječnih kiselina. Uz druge prirodne mikroorganizme s kojima su u sinergiji, nastoje svako područje dovesti u prirodnu ravnotežu. Svaka kuglica, veličine teniske loptice od smjese gline i efektivnih mikroorganizama, pročisti – ako je potrebno, ili dodatno oplemeni “kvadrat” morske površine. Efektivni mikroorganizmi su u potpunosti prirodan proizvod, nisu laboratorijski uzgojeni niti genetski modificirani. Nakon bacanja kuglica u more one padaju na dno te počinju svoj proces dodatnog oplemenjivanja tla.

Ronilački klub Roniti se mora već dvanaest godina organizira akcije Think Green u sklopu kojih se čiste podmorja, rijeke i jezera diljem Hrvatske, a osim čišćenja djeluje se i edukativno te se podiže ekološka svijest i ukazuje javnosti na probleme onečišćenja okoliša, a isti ovaj projekt je i ovogodišnji dobitnik nagrade PONOS HRVATSKE.

Cjelokupnu logističku podršku, kao i tijekom prethodnih akcija u drugim gradovima, osiguravaju CIOS grupa i Metis d.d. koji će propisno odvesti i zbrinuti sav prikupljeni otpad.

Program održavanja 30. ekološke akcije „Think Green – Opatija 2023“:

Nedjelja 21.05.2023.

09:00 - 09:30 Dolazak organizatora na lokaciju (priprema)

09:30 - 10:00   Registracija svih sudionika (Lokacija okupljanja: Mul (Zert ul. 3), Opatija)

10:15                   Službeno otvorenje 30. ekološke akcije Think Green - Opatija 2023
10:30                  Zajedničko fotografiranje svih sudionika & Izjave za medije
11:00 - 13:00     1. zaron ekološke akcije

13:00                  Bacanje kugli s efektivnim mikroorganizmima – Društvo „Naša djeca“ Opatija

13:30 – 14:00   Predavanje Dr. Maria Franolića, specijalist hitne medicine, liječnik podvodne

i hiperbarične medicine

14:30 - 16:00    Ručak i druženje
17:30                  Zatvaranje 30. ekološke akcije Think Green - Opatija 2023

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.