1 min. čitanja

JOŠ UVIJEK NEMA TRAGA INDONEZIJSKOJ PODMORNICI: Posada ima zalihu kisika do subote

JOŠ UVIJEK NEMA TRAGA INDONEZIJSKOJ PODMORNICI: Posada ima zalihu kisika do subote
Foto: Pixabay

Mornari na nestaloj indonezijskoj podmornici oznake KRI Nanggala-402 imaju dovoljno kisika da izdrže do subote, a sama podmornica, koja je stara 44 godine, bila je u dobrom stanju, potvrdio je u četvrtak glavni zapovjednik indonezijske mornarice  Yudo Margono.

Njegove riječi prenosi agencija Reuters i dodaje da je podmornica, koju čine 53 člana posade, imala uvjerenje o ispravnosti i da je bila u potpunosti spremna za izvršavanje svih zadataka, a nestala je usrijedu ujutro, tijekom vojne vježbe sjeverno od Indonezije.

Margono i glavni zapovjednik indonezijske vojske i ministar obrane Prabowo Subianta su na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak na Baliju potvrdili da je pretragom područja nestanka iz zraka otkrivena naftna mrlja na površini mora u blizini mjesta gdje je podmornica zadnji puta registrirana u srijedu ujutro u 4.30 sati. Indonezijska je mornarica priopćila da naftna mrlja može ukazivati ​​na oštećenje plovila, ali može biti i signal posade za pomoć u lociranju podmornice. Dva mornarička plovila sa sonarima također sudjeluju u potrazi. Pritom su potvrdili i da su sonari registrirali „objekt s velikom magnetskom silom” kako pluta na dubini od 50 do 100 metara.

Prema podacima indonezijskog Ministarstva obrane, podmornica od 1.395 tona izgrađena je u Njemačkoj 1977. godine, a u sastav indonezijske ratne flote ušla je 1981. godine. 2012. godine je kompletno restaurirana u Južnoj Koreji. Ministar Prabowo je novinaima izjavio da je Indonezija odlučila modernizirati vojnu opremu, no Reuters tvrdi da ministar pritom nije sugerirao da je podmornica imala bilo kakvih tehničkih problema.

Brojne su susjedne zemlje Indoneziji ponudile pomoć u potrazi za podmornicom, pa je tako ministrica vanjskih poslova Australije Marise Payne rekla da će Australija “pomoći na bilo koji način”, Singapur je u pomoć poslao podmorničko spasilačko plovilo, kao i Malezija koja je također poslala brod za ispomoć u potrazi.

M.B

PROČITAJTE VIŠE:

NESTALA U DUBINAMA Traje potraga za indonezijskom podmornicom s 53 člana posade
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.