Još malo o 'bakšišu': Ministar financija najavio uvođenje poreza na napojnice

Ministar financija Marko Primorac je najavio kako će se ove godine regulirati porezni tretman napojnica, što je važna novost za ugostiteljski sektor.

- Naime, prema novim propisima, pri plaćanju računa karticom uvest će se mogućnost da se može platiti i napojnica za uslugu, a i taj dio će se "adekvatno porezno tretirati - kazao je Primorac.

On je naglasio da će se odrediti i neoporezivi primitak za osobu koja prima napojnicu, s tim da se cijeli sustav još razmatra i razrađuje.  

- Vjerojatno ćemo vezati tu napojnicu uz račun i JOPPD obrazac i do nekog iznosa će nekom ta napojnica biti neoporeziva. Sve ono što bude preko tog iznosa koji utvrdimo kao neoporezivi, na to će se plaćati porez - objasnio je Primorac.

Ministar je istaknuo da se napojnica neće biti neoporeziva u potpunosti iz jednostavnog razloga jer se ne želi omogućiti nekome da prikazuje "jako velike napojnice i da mu to sve bude neoporezivo odnosno da isplaćuje nekom plaću kroz napojnicu". Ova nova regulacija predstavlja važnu promjenu za ugostiteljski sektor, a detaljnije informacije oko novih propisa bit će objavljene uskoro.

Konobari se žale na sve manje napojnice: ‘Manča je sa stotinjak kuna pala na sedam do devet eura’
Što se plaćanja tiče, s kunom smo se zauvijek pozdravili, a uvođenje eura brojne je ipak uhvatilo nespremnima. Tako se u prvim danima ove godine plaćalo krupnim novčanicama kako bi se natrag dobili euri ili se pak istresalo ono što je još ostalo u kućnim kasicama. Ljutili su se tada

Primorac je sudjelovao na 6. Poreznoj konferenciji: Porezna politika u uvjetima energetske krize i inflacije, u organizaciji zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i tvrtke Deloitte Hrvatska. Primorac je održao predavanje o izazovima porezne politike u Hrvatskoj, prenosi Dubrovački dnevnik.

I.G.