JOŠ JEDNA ŽRTVA BRODSKOG PROPELERA Teško ozlijeđenoj kornjači nije se moglo pomoći

MALI LOŠINJ – Institut Plavi svijet objavio je jučer tužnu vijest o uginuću zaštićene glavate želve kod Malog Lošinja. Upozorili su stoga osobe za timunom na nešto vrlo važno.

Jučer u večernjim satima dojavljeno nam je opažanje ozlijeđene glavate želve u blizini otočića Koludarca, Mali Lošinj.

Radilo se o dubokoj ozljedi oklopa uzrokovanoj udarcem brodskog propelera. Unatoč brzoj reakciji i pokušajima saniranja ozljede kornjača je uslijed težine istih uginula ubrzo po zaprimanju u oporavilište.

Stoga ovim putem pozivamo na dodatan oprez i prilagođavanje brzine prilikom upravljanja plovilima kako bi uspjeli izbjeći morske kornjače na površini mora.

Akcije spašavanja ozlijeđenih jedinki morskih kornjača odvijaju se uz financijsku podršku projekta “Unapređenje i povećanje kapaciteta oporavilišta za morske kornjače na Lošinju” (KK.06.5.2.04.0004) sufinanciranog iz programa Konkurentnost i kohezija europskih strukturnih i investicijskih fondova, poručuju iz Plavog svijeta.

Na području Hrvatske obitava 6 zavičajnih vrsta kornjača i jedna invazivna strana vrsta s dvije podvrste. Sve zavičajne vrste su strogo zaštićene sukladno Zakonu o zaštiti prirode.

Od morskih kornjača, u Jadranu je najčešća glavata želva, a sjeverni Jadran predstavlja jedno od najznačajnijih područja ishrane ove vrste. Preostale dvije vrste samo su povremeni posjetitelji. Sve vrste morskih kornjača ugrožene su stradavanjem slučajnim ulovom u mreže stajaćice te raznim onečišćenjima, poput ovakvog žalosnog slučaja

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

MEĐUNARODNI JE DAN KORNJAČA U Hrvatskoj je 6 vrsta, od čega 3 morske – Izuzetno su ugrožene!