2 min. čitanja

Još europske administracije za ribare - Propisuju se neprihvatljive operacije ili rashodi

Još europske administracije za ribare - Propisuju se neprihvatljive operacije ili rashodi
Foto: Morski HR

Uredbom (EU) 2021/1139 o uspostavi Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu, člankom 13. propisane su neprihvatljive operacije ili rashodi.

U novom programskom razdoblju će za potporu u okviru EFPRA-e, za ulaganja na ribarskim plovilima biti uvjet da je plovilom obavljana ribolovna aktivnosti minimalno 60 dana godišnje tijekom dvije kalendarske godine koje su prethodile godini u kojoj je podnesen zahtjev za potporu.

U prošlom programskom razdoblju je npr. za Mjeru I.8 "Zaštita zdravlja i sigurnost" bio uvjet ribolovna aktivnost od najmanje 20 ribolovnih dana ostvarenih u kalendarskoj godini koja prethodi podnošenju Zahtjeva za potporu.

"Ribolovni dan" - svaki dan kada se obavlja ribolovna aktivnost, a koji je evidentiran sukladno Zakonu o morskom ribarstvu odnosno Zakonu o slatkovodnom ribarstvu te u skladu sa propisima iz područja dostave očevidnika i/ili izvješća o ulovu odnosno popisa ulova u gospodarskom ribolovu.

"Ribolovni dan - ZA PLIVARICE" - podrazumijeva kontinuirani period od 24 sata ili dio tog perioda tijekom kojeg plovilo traži ribu, polaže mrežu u more, izvlači ulov na plovilo, te prevozi i iskrcava isti, a u kojem je plovilo obavljalo dio ili cijelu ribolovnu operaciju.

"Ribolovna aktivnost" - potraga za ribom, bacanje, polaganje, povlačenje i potezanje ribolovne opreme, izvlačenje ulova na palubu, prekrcaj, zadržavanje na palubi, prerada na brodu, prebačaj, stavljanje u kaveze, tov i iskrcaj ribe i proizvoda ribarstva.

Drugim riječima, za plivarice se bacanje mreže navečer jednog dana i podizanje drugog dana broji kao JEDAN ribolovni dan, dok se kod mreža stajačica, parangala, vrša i sl., bacanje alata jedan dan i podizanje alata drugi dan broji kao DVA ribolovna dana.

Budući da ribolovni dan mora biti evidentiran sukladno zakonu, to ujedno znači da očevidnik/izvješće o ulovu mora biti dostavljeno u roku i uredno ispunjeno

Dostava u roku podrazumijeva:

  • za očevidnik dostavu u roku od 48 sati od završetka iskrcaja ribe
  • za izvješće dostavu najkasnije do 15. dana u tekućem mjesecu za prethodni mjesec

Podsjećamo još i da prodaju s ribarskog plovila mogu obavljati samo ovlaštenici povlastice za gospodarski ribolov na moru koji su prethodno dostavili podatke o ulovu i povratku elektroničkim putem ili putem autorizirane aplikacije za mobilni uređaj (članak 12. Pravilnika o sadržaju i obliku prodajnog lista i sadržaju registra prvih kupaca). Dakle onaj tko prodaje ulov s plovila, osim što mora imati fiskalnu blagajnu, mora dostavljati podatke o ulovu putem elektronskog očevidnika ILI mOcevidnika ILI mIzvjesca. Kada se koristi elektronska dostava podataka o ulovu, ne može se više koristiti pisano izvješće/očevidnik.

Upute za korištenje aplikacije mOcevidnik

Pravilnik o sadržaju i obliku prodajnog lista i sadržaju registra prvih kupaca, NN 113/2019, 45/2020; 66/2020

Pravilnik o obliku, sadržaju i načinu vođenja i dostave podataka o ulovu u gospodarskom ribolovu na moru, NN 38/2018, 48/2018, 64/2018, 35/2020

Plava riba

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.