Jesu li poskupljenja nafte kraj puta za mnoge ribarske profesionalce?

Teško je pronaći zadovoljnog ribara, tako je oduvijek. Nema ribe, skupa nafta – najčešći je komentar kojeg ćete čuti u razgovoru s ribarima. No, posljednjih tjedana njihove su pritužbe i te kako opravdane. Cijena plavog dizela je rekordno visoka, toliko visoka da je zaprijetila i opstanku ribarstva.

Krajem siječnja litra plavoga dizela bila je 6 kuna, a polovinom ožujka narasla je na rekordnih 9,5 kuna. Dobra je vijest da je cijena ovoga tjedna pala na malo više od 8 kuna, no izvjesna su nova poskupljenja. Ludovanje cijena dovodi do ludila i tisuće hrvatskih ribara.

Antonio Šunjić je na obiteljskoj koćarici, a staru ”makinju” valja dobro održavati. Gorivo je pojelo ribu – ispričao je za HRT Antonio Šunjić, mnogima ribolov postaje neisplativ.

– Ovi manji brodovi će nekako i ostati raditi, koji troše 250 do 400 litara, a mi veliki definitivno idemo svi u obustavu jer neisplativo je. Ne možeš izaći na 12 milja i u ZERP-u odraditi a da ne potrošiš gorivo. Na dubinu ići raditi, to su potrošnje su 1000 litara i preko, a toliko se ribe ne može uloviti, kaže predsjednik Ceha ribara Splitsko-dalmatinske županije.

Dražen Arković dodaje – Sad će se kad ideš na more dobro gledati gdje ćeš i kuda ćeš. Za poć za dobrom ribom treba izaći dosta vani, a kad izađeš vani pitanje je hoće li te ‘oprat’ morski kurenat, hoće li te očistiti tunji ili dupini. Veća cijena goriva, kaže – znači lošiju i manju ribu.

Ako se riba ne proda, ide u smeće

Uz sve probleme, ponuda ribe na splitskoj ribarnici u korizmeni petak više je nego zadovoljavajuća. Od kraljice srdele pa na više i bolje, svatko će nešto pronaći ovisno kao i uvijek o financijskim mogućnostima. Građani se čine zadovoljni cijenama. Zasad.

Logika nalaže da rast cijena goriva prati i rast cijena ribe, no stvari nisu tako jednostavne, upozorava Antonio Šunjić – ako riba podkupi, neće se prodati. A kad se riba ne proda, mora u smeće. Do kraja korizme, nada se da će ribari uspjeti izvući neku dobit, ili barem ostati na nuli.

Nade u potpore

Ribari se nadaju da će nešto biti i od državne pomoći. Predstavnici mjerodavnog ministarstva su se sastali s dalmatinskim ribarima kako bi im predstavili Potporu za otežano poslovanje u iznosu od 75 milijuna kuna. Potpora će se isplaćivati od polovine travnja do početka lipnja.

– Potrebno je da se ove mjere koje odgovoraju današnjoj situaciji – provedu hitno, da ne čekamo na sredstva onoliko koliko smo znali čekati do sad. Ovi ljudi trebaju pomoć danas, trebali su je jučer i ako budemo mjesecima čekali na provedbu ove pomoći – bojim da će veliki dio posada doživjeti debakl – kaže predsjednik Odbora za ribarstvo Hrvatske poljoprivredne komore i kolumnist Morskog HR, Petar Baranović.

Ravnatelj Uprave za ribarstvo Ante Mišura poručuje da će biti što brži. Radi se o 4 do 5 tisuća zahtjeva koje će trebati jako brzo obraditi. Upregnut ćemo sve snage i pokušati naći pripomoć, tako da što brže pokušamo isplatiti sva ta sredstva, dodaje.

I ova, a i ostale državne potpore samo će ublažiti velike probleme u koje je rekordna cijena goriva dovela cjelokupni ribarski sektor. Presudno je da se zaustavi rast cijene goriva i da se ona vrati na neku uobičajenu razinu , jer ako se rast nastavi to će doista značiti kraj puta za mnoge ribarske profesionalce.

Zoran Kukilo/More/HRT

PROČITAJTE JOŠ:

Snižena stopa PDV-a na isporuke svježe i rashlađene ribe na 5 posto
Odobren Program potpore ribarstvu i akvakulturi vrijedan 75 milijuna kuna