JESTE LI ZNALI? Sve o otoku Hvaru od “H” do “R“ 3. dio

U posljednjem, trećem nastavku rubrike “Jeste li znali” o Hvaru, doznat ćemo još zanimljivih činjenica o Hvaru. Primjerice, jeste li znali da je Hvar naselio pračovjek još u neolitiku?

Da – je posebna atrakcija na otoku Hvaru 400 metara dugačak tunel Pitve-Zavala. Prokopan je 1966.godine za potrebe opskrbe vodom, a danas prometno povezuje dva dijela otoka.

Da – na prvom naseljenom mjestu poslije tog tunela u ribarskom naselju u luci postoji taxi-brodica koja prevozi turiste i kupače na obližnji otok Šćedro.

Photo: Pixabay/Vinopedia/Vanja Žanko

Da – će te dobro vino i dobar smještaj sigurno naći u bilo kojem od južnohvarskih naselja: Gromin Dolac, Zavala, Ivan Dolac, Bojanića Bad, Jagodna, Sveta Nedjelja…

Da – je ispod najvišeg vrha otoka Hvara Sv. Nikola smješteno mjestašce Sveta Nedjelja. Mjesto se pruža do samoga mora, a okruženo je predivnim vinogradima. Poznato je po vrhunskom crnom vinu sorte Plavac mali. Ima nešto preko 100 stanovnika.

Špilja s malim samostanom – Photo: Boris Kačan

Da – se iznad Svete Nedjelje gdje završavaju vinogradi nalazi špilja s malim samostanom koji su od 15. do 18. stoljeća koristili augustinci. Mir i spokoj zaštitni su znak ovoga osamljenog mjesta gdje tragovi čovjekova boravka sežu još u neolitik.

Da – je selo Humac na otoku Hvaru danas napušteno mjesto i zaštićeni je spomenik kulture no ipak u njemu postoji vrlo posjećena konoba autohtonog izgleda s vrlo dobrom gastronomskom ponudom domaćih specijaliteta.

Photo: Boris Kačan

Da – je ribarsko mjesto Sućuraj na otoku Hvaru kojem dominira crkva Sv. Jurja iz 1331.godine bitno i kao trajektna veza. Ipak pažnju u tom malom mjestu plijene kulturno-povijesne građevine poput ostataka augustinskog samostana, te ostaci mletačke utvrde. Sućuraj broji oko 400 stanovnika. U ovom dijelu Jadrana more je vrlo bogato srdelama i inčunima, pa je nadaleko poznato da su Sućurani vrsni majstori u preradi i soljenju ovih riba.

Da – broj sunčanih sati na otoku Hvaru iznosi preko 2 700 sati godišnje što otok Hvar čini najsunčanijim otokom na Jadranu te jednim od najsunčanijih na Mediteranu.

PROČITAJTE JOŠ: JESTE LI ZNALI? Sve o otoku Hvaru od “H” do “R“ 2. dio

Gordana Igrec