2 min. čitanja

Jedna od glavnih prijetnji bioraznolikosti je ljudska infrastruktura

Jedna od glavnih prijetnji bioraznolikosti je ljudska infrastruktura
Foto: Unsplash

SVIJET - Važno je osigurati razvoj pametne infrastrukture koja pruža društvenu i ekonomsku vrijednost za sve, dok istovremeno osigurava pozitivne rezultate za prirodu.

Ljudska infrastruktura jedna je od glavnih prijetnji bioraznolikosti, priopćila je Međunarodna unija za očuvanje prirode. Ona uzrokuje uništavanje i fragmentaciju staništa, onečišćenje, povećani izlov i širenje invazivnih vrsta.

Prema novoj studiji, ljudska infrastruktura prisutna je na najmanje 80 posto najvažnijih svjetskih lokacija za bioraznolikost. Najviše ima cesta, dalekovoda i urbanih područja, ali i industrije poput rudnika i infrastrukture za vađenje fosilnih goriva te drugih sirovina.

Regije s najvećim udjelom planiranog razvoja izvlačenja sirovina iz tla su Južna Amerika, subsaharska, središnja i južna Afrika i dijelovi jugoistočne Azije. Znanstvenici navode da su svjesni važnosti infrastrukture za razvoj, ali ističu da je potrebno raditi pametno.

Ističu također da razvoj obnovljive energije, koji zahtijeva rudarenje plemenitih metala koji se koriste u solarnim pločama, vjetroelektranama i baterijama, mora voditi računa o smanjenju svog utjecaja na biološku raznolikost.

Ova studija ilustrira ključnu važnost osiguravanja razvoja pametne infrastrukture koja pruža društvenu i ekonomsku vrijednost za sve, dok istovremeno osigurava pozitivne rezultate za prirodu, stoji na stranicama University of Cambridge.

Rad je objavljen u časopisu Biological Conservation.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Za onečišćenje u Bakru ipak će netko odgovarati - Kazneno prijavljene dvije osobe
Osumnjičeni nisu postupali po zakonskim propisima iz domene zaštite okoliša, niti su po nalogu nadležne državne inspekcije tehnički unaprijedili poslovne procese kako ne bi došlo do zagađenja mora, zraka i okoliša na području Bakarskog zaljeva. Policijski službenici Službe općeg kriminalite…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.