Jedan od najstarijih trajekata Jadrolinije ušminkan na šibenskom remontu

ŠIBENIK – Trajekt M/T Pelješčanka vratio se ušminkan iz Remontnog zavoda u Šibeniku. Pelješčanka je u sastavu flote hrvatskog brodara Jadrolinije od 1971. godine kad je sagrađena u Kraljevici kao dio serije tzv. škovacera (M/T Šoltanka, M/T Lošinjanka i M/T Krčanka).

Svi ti trajekti su građeni za mala pristaništa, a iako spadaju među najstarije trajekte u Jadrolinijinoj floti, državni brodar ih se ne misli tako lako riješiti. M/T Pelješčanka kapaciteta je oko 200 putnika i 30 automobila. Trenutno Pelješčanka plovi na relaciji Makarska-Sumartin.

Brod ima i svoju zanimljivu ratnu povijest. Naime, u rujnu 1991. godine, u Pločama se odigrala prva pomorska bitka Domovinskog rata. U oružanoj akciji “Zelena tabla – Male Bare” oslobođena je, prva u Hrvatskoj, vojarna bivše Jugoslavenske narodne armije, a u akvatoriju pločanske luke izvedena je bitka u  u kojoj su posade plovne dizalice “Birina”, tegljača “Trudbenik” i “Delta” (danas “Altair” i “Kastor”) te trajekta “Pelješčanka” nepovratno s tog područja protjerale ratno brodovlje jugomornarice.

Trenutak dok napušta remontne šibenske dokove snimio je administrator Facebook stranice “Putnički brodovi na Jadranu”, Damir Jerkov.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Prva pomorska bitka Domovinskog rata u kojoj su trajekt i dva remorkera pobijedili JRM
PRISJEĆANJE NA NEVERU „Valovi su izbacili trajekt na obalu, a mene i brata su odvojili od majke“