2 min. čitanja

JEDAN OD 30 MILIJUNA Rijedak narančasti hlap spašen iz trgovine namirnicama

JEDAN OD 30 MILIJUNA Rijedak narančasti hlap spašen iz trgovine namirnicama
Foto: Ripley’s Aquarium of Canada / Facebook

Izuzetno rijedak narančasti hlap spašen je od sigurne smrti i nedostojnosti što je posljednje dane proveo u akvariju jedne trgovine i to nakon što je upravitelj primijetio da ga drugi hlapovi napadaju, piše Guardian.

– Očito je da se isticao. Ne vidi se svaki dan hlap koji izgleda kao da je unaprijed skuhan dok šeće uokolo – rekla je Niki Lundquist, čiji suprug upravlja trgovinom mješovitom robom u kanadskom Ontariju.

Hlap je tjednima sjedio u spremniku bez interesa kupaca, a par je u početku razmišljao o tome da ga odveze i natrag u ocean, na put od gotovo 1.000 km.

– Biti ulovljen u moru, a onda zaglaviti u akvariju čini se kao prilično loš način života, pa smo počeli razmišljati o tome što bismo mi mogli napraviti da mu pomognemo – kaže Niki.

Na kraju su ona i suprug platili 16 dolara za njega, spremili ga u prijenosni akvarij, kako bi ga održavali na životu i odnijeli ga u akvarij u Torontu. Nakon nekoliko dana su im javili da je premješten u novi dom.

U srijedu je akvarij objavio da je uspješno preselio hlapa.

– Nedavno smo spasili Pinchyja, vrlo rijetkog narančastog hlapa, iz trgovine mješovitom robom, iz koje su nam se obratili neki sjajni ljudi i javili nam da imaju ovo nevjerojatno rijetko stvorenje: od 30 milijuna jastoga, jedan na svijet dođe ovakav. Pinchy se vrlo dobro smjestio u svoj novi dom i sjajno mu ide! – pojasnili su iz akvarija.

Većina hlapova je, naime, tamno plave ili zelene boje, kako bi se skrili od pogleda predatora. No, genetička mutacija dovodi do toga da su nekad žuti ili narančasti. Među najrjeđima je dvobojni hlap: polovica mu je crna, a polovica narančasta. Takvo se biće pojavi jednom na sto milijuna hlapova. Ima i onih koje se naziva ‘duhovima‘, jer su bijeli ili prozirni.

Pinchyjevo spašavanje je drugo poznato posljednjih dana – prošlog vikenda je, naime, restoran u Arizoni primijetio jednog istog takvog i poklonio ga akvariju u Scottsdaleu.

Nije poznato koliko hlapovi i jastozi mogu preživjeti u zatočeništvu – neke procjene traju čak i stoljeće – ali Pinchyjev je životni vijek zasigurno daleko duži od ostalih koji su ostali u trgovini mješovite robe.

Njegovi spasitelji nadaju se da će ga ponovno posjetiti.

– Mislim da nas se Pinchy neće sjećati. Ali definitivno ćemo se sjećati Pinchyja. Nisam mislila da ću zavoljeti hlapove na takav način – rekla je Niki.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.