2 min. čitanja

Javno dobro o zagađenju zraka u Splitu i Kaštelima: "Ima li itko odgovoran?"

Javno dobro o zagađenju zraka u Splitu i Kaštelima: "Ima li itko odgovoran?"
Foto: Javno dobro

SPLIT - Gradski vijećnik u Kaštelima iz stranke Javno Dobro Željan Jurlin, poslao je priopćenje vezano za problem zagađenja zraka na splitsko-kaštelanskom području.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

- Kako su obnašatelji vlasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji riješili problem brojnih prosvjeda i pobune javnosti zbog ugroze zdravlja i onečišćenja zraka u Splitu, odnosno troske skladištene u Sjevernoj luci, koja se smatrala uzrokom zagađenja zraka arsenom i niklom u Splitu? Tako što su problem iz Splita prebacili u Kaštela gdje se sada tu istu trosku premjestilo, također na otvorenom, u krug tvornice Cemex.

Samo što u Kaštelima, za razliku od Splita, a o čemu je bilo govora i na sjednici GV Grada Kaštela, postoji već izglasana odluka gradskog vijeća u kojoj jasno i nedvosmisleno stoji kako je neprihvatljivo ne samo spaljivanje i suspaljivanje opasnog otpada, komunalnog otpada i goriva dobivenog iz otpada u cementari Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu, nego i njegovo skladištenje. Kako se pak zna da je takva odluka nepromjenljiva, obvezujuća i prenosiva na sve obnašatelje gradske vlasti, postavlja se logično pitanje.

Tko je odgovoran, i to ne samo zbog zanemarivanje navedene odluke, nego i brojne akcidente?

Dobar je primjer recimo i slučaj s lebdećim pepelom iz 2018.godine, za kojega vjerujem mnogi Splićani nisu nikada ni saznali. Tada je bura raznosila mikro čestice lebdećeg pepela u tolikoj mjeri da se Split iz pravca Kaštela nije doslovno ni vidio. Akcidenti su se koliko znam događali prije i poslije toga, a tome evo svjedočimo i danas u slučaju s troskom. Potencijalno opasnim teretom zbog kojeg su do nedavno prosvjedovali brojni Splićani.

Ono što je važno naglasiti da je problem zagađenja zraka i štetnosti po zdravlje ljudi i okoliš potpuno isti za sve stanovnike. Kako Splita tako i Kaštela, odnosno za cijeli splitsko-kaštelanski bazen gdje zapravo sve ovisi o smjeru vjetra (buri ili jugu) iako je važno znati da ni takav, u svakom slučaju, po zdravlje iznimno štetan teret ne ide pravocrtno, nego cirkulira u širem opsegu - poručuje Željan Jurlin u priopćenju.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.