3 min. čitanja

Javna rasprava o upravljanju ekološkom mrežom otoka Silbe

Javna rasprava o upravljanju ekološkom mrežom otoka Silbe
Foto: Silba/TZ / Ilustracija

ZADAR - Rasprava će trajati do 20. veljače, a javno izlaganje održat će se 31. siječnja 2023. godine s početkom u 11 sati u Velikoj vijećnici Doma županije u Zadru.

Javna ustanova Natura Jadera otvorila je javnu raspravu o Planu upravljanja područjima ekološke mreže otoka Silbe koja će trajati do 20. veljače.

Cilj Plana je definirati potrebne korake u očuvanju ovog jedinstvenog krajolika, a javno izlaganje održat će se 31. siječnja 2023. godine s početkom u 11 sati u Velikoj vijećnici Doma županije u Zadru.

Iako je na zahtjev Javne ustanove Natura Jadera 2008. Državni zavod izradio stručnu podlogu za zaštitu dijela otoka Silbe, Silbenskih grebena i okolnog podmorja u kategoriji značajnog krajobraza, a podloga je nadopunjena 2011. godine, do proglašenja nikad nije došlo. Javna ustanova i dalje je zainteresirana za proglašenje ovog područja u jednoj od nacionalnih kategorija.

Poseban izazov u upravljanju područjem obuhvaćenom planom predstavlja udaljenost i izoliranost otoka Silbe, zbog čega Javna ustanova smještena u Zadru nema mogućnosti biti stalno prisutna u području.

No, veliki potencijal za suradnju i razvoj delegiranog upravljanja ovim područjima EM predstavlja činjenica da na Silbi već niz godina djeluju dvije udruge aktivne u zaštiti prirode: Društvo istraživača mora - 20000 milja, koje djeluje od 2005. godine, te Društvo za zaštitu prirodne i kulturne baštine otoka Silbe - Samotvorac, osnovano još 1978. Godine, a obje udruge sudjelovale su u izradi prijedloga Plana.

Obje udruge već imaju uspostavljenu dobru suradnju s Javnom ustanovom te su iskazale interes za njen daljnji razvoj i preuzimanje dijela obaveza vezano uz upravljanje područjima EM otoka Silbe, posebice po pitanju provedbe istraživanja i praćenja stanja, edukacijskih i komunikacijskih aktivnosti te osnaživanju suradnje s lokalnom zajednicom.

Takav oblik suradničkog upravljanja mogao bi nadoknaditi nedostatne kapacitete Javne ustanove za upravljanje ovim zahtjevnim područjima, navode u Naturi Jaderi. To bi se pravno moglo urediti potpisivanjem ugovora o skrbi nad područjima ekološke mreže.

Budući da spomenuta Društva imaju potrebno iskustvo u praćenju stanja ciljnih stanišnih tipova i vrsta te provedbi edukacijskih aktivnosti i projekata vezanih uz očuvanje prirodne i kulturne baštine, prisutna su na Otoku te iznimno zainteresirana za uključivanje u aktivno očuvanje njegovih vrijednosti, takav se oblik suradnje nameće kao najbolje rješenje za daljnje upravljanje.

Prijedlozi, mišljenja i primjedbe javnosti na Prijedlog plana upravljanja moći će se upisati u knjigu primjedbi koja će biti izložena na mjestu javnog uvida, davati u zapisnik za vrijeme javnog izlaganja ili dostaviti zaključno s posljednjim danom javne rasprave u pisanom obliku.

Prijedlog Plana upravljanja područjima ekološke mreže otoka Silbe možete preuzeti na stranicama Javne ustanove Natura Jadera, prenosi 057info.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Otočani sa Silbe i Oliba očajni: “Pogledajte što rade potegače; brakovi kod otoka postaju jadranska pustinja!” | | Morski HR
SILBA/OLIB - Ljubitelji mora i ribolovnog svijeta, ali i lokalno stanovništvo koje živi uz more često se žali da je ribe puno manje nego prije. Mnogi za to krive veće ribarske brodove i neke ribolovne
More oko silbenskih Grebena puno je olupina iz raznih razdoblja | | Morski HR
More oko Grebena pored Silbe puno je olupina brodova iz raznih razdoblja. Antički brod koji se istražuje desetljećima, vjerojatno jedan od najvećih otkrivenih na Jadranu, po svemu sudeći krije
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.