Javili se opet iz MORH-a: “U Letjelici je bilo oko 40 kilograma eksploziva”

Tema HRT-ove emisije U mreži prvog, bila jepad letjelice u Zagrebu. U emisiji su gostovali savjetnik ministra obrane general Željko Živanović, vojni analitičar s Veleučilišta u Velikoj Gorici Marinko Ogorec. Nakon što je visoki izvor iz MORH-a tvrdio da je u letjelici bomba od 120 kg eksplodirala ispod zemlje, a niz stručnjaka je to naprosto demantirao, sad su pak kazali da se radilo o 40 kg eksploziva i pojasnili zašto nema toliko velikog kratera.

S mjesta pada kod Studentskog doma Stjepana Radića izvađeni su dijelovi letjelice sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak srušila u Zagrebu. Istragom će se utvrditi je li bila izvidnička ili joj je misija, s obzirom na tragove eksploziva, bila napadačka.

Je li ovo velik propust NATO-a i koliko su ozbiljno shvatili taj incident te u kakvom je stanju naša protuzračna obrana, u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” govorili su general Željko Živanović, savjetnik ministra obrane i vojni analitičar s Veleučilišta Velike Gorice Marinko Ogorec.

– Prilikom iskapanja došli smo do novih saznanja koja u početnoj fazi nisu bila poznata. Nađeni su fragmenti aviobombe za koju još uvijek ne znamo sve detalje, ali po svemu onome što sada znamo riječ je o aviobombi ruske proizvodnje koja je imala težinu od 120 kilograma, s tim što je u tih 120 kilograma bilo oko 40 kilograma eksploziva. Ta bomba je prilikom penetracije, zabijanja letjelice eksplodirala ispod zemlje, rekao je Željko Živanović, savjetnik ministra obrane, dodavši kako krater u tlu nije toliko velik zbog strukture tla u koje se letjelica zabila.

– A i vrste bombe. Bomba je imala kumulativni karakter, tako da se nije raspršilo, dodao je.

– Moram priznati da je vrlo malo vjerojatno da je 40 kilograma eksploziva detoniralo, a da se to nije čulo vani ili da to nije izbilo na površinu na bilo koji način. Eksplodirala je blizu zgrade, 30-50 metara blizu zgrade, da se to nije čulo, mislim da je to vrlo malo vjerojatno – komentirao je Marinko Ogorec. Nada se da će istraga pokazati o čemu se radi.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Više stručnjaka javno o navodima MORH-a: “Sve što kažu, lažu. Neka šute!”