2 min. čitanja

Japanska mornarica uočila dva ruska ratna broda kod Okinawe

Japanska mornarica uočila dva ruska ratna broda kod Okinawe
Foto: Japansko ministarstvo obrane

Japansko ministarstvo obrane priopćilo je u petak navečer da je u prethodna četiri dana uočilo dva broda ruske mornarice u vodama u blizini otoka Okinawa i Tajvana, nakon slične ovotjedne objave s Tajvana.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da je uočilo dvije ruske fregate uz svoju istočnu obalu i poslalo zrakoplove i brodove u to područje, piše Japan Times.

Japanska vlada priopćila je prošlog mjeseca da ponovljene ruske vojne aktivnosti u blizini japanskog teritorija, uključujući zajedničke vježbe s kineskim snagama, predstavljaju "ozbiljnu zabrinutost" za nacionalnu sigurnost.

Japan i Tajvan pridružili su se Sjedinjenim Američkim Državama i njezinim saveznicima u nametanju opsežnih sankcija Rusiji nakon invazije na Ukrajinu prošle godine.

Japansko ministarstvo priopćilo je da su dvije fregate klase Steregushchy prvi put uočene 70 kilometara jugozapadno od najzapadnijeg japanskog otoka Yonagunija u utorak ujutro.

Brodovi su se kretali naprijed-natrag kroz vode između Yonagunija i Tajvana, pa prema istoku i posljednji put su uočena u petak u vodama između otoka Miyako i Okinawa, navodi se u priopćenju, dodajući da je Japan poslao dva plovila za nadzor ruskih brodova.

Ruska novinska agencija Interfax izvijestila je u utorak da je odred brodova ruske pacifičke flote ušao u južne dijelove Filipinskog mora kako bi izvršio zadaće u sklopu dalekometnog morskog prolaza.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.