1 min. čitanja

Japan će izbaciti u more kontaminiranu vodu iz Fukushime

Japan će izbaciti u more kontaminiranu vodu iz Fukushime
Foto: Youtube / Screenshot

FUKUSHIMA – Japanska vlada je odlučila kako će uskoro kontaminiranu vodu iz nuklearne centrale Fukushima izbaciti u more, usprkos snažnom protivljenju lokalnog stanovništva.

Vlada će sprovesti rješenje o izbacivanju kontaminirane vode u more do kraja mjeseca, dok se ne očekuje da će sama operacija početi prije 2022., prenijelo je više japanskih medija.

Glasnogovornik vlade je na redovnoj konferenciji za novinare protekli tjedan izjavio da vlada za sada nije odlučila koji plan će slijediti, ali je dodao da ne mogu više odlagati odluku o kontaminiranoj vodi, kako se ne bi kasnilo s reorganizacijom nuklearne centrale Fukushima Daiichi.

Oko 1,23 milijuna tona kontaminirane vode trenutno je uskladišteno u više od 1.000 cisterni blizu nuklearne centrale oštećene za vrijeme velikog tsunamija 11. ožujka 2011. godine na sjeveroistoku Japana koji je uslijedio poslije potresa, piše agencija Beta, a prenosi Vijesti.me.

Voda dolazi od kiše, podzemnih voda i filtrirana je više puta, da bi se oslobodila od većine radioaktivnih supstanci (radionukleida) ali ne i od tricija, koji ne može biti pročišćen postojećim tehnikama.

Kapaciteti skladištenja će, kako se očekuje, biti popunjeni sredinom 2022. godine, a japanske vlasti su razmatrale razna rješenja za tu vodu posljednjih godina.

Početkom 2020. stručnjaci koje je angažirala vlada predložili su izbacivanje u more, praksa koja već postoji u Japanu i u inozemstvu za aktivna nuklearna postrojenja.

Tu opciju osporavaju ribari i poljoprivrednici Fukushime, strahujući da će se time još više pogoršati imidž njihovih proizvoda kod potrošača.

Susjedna Južna Koreja i dalje zabranjuje uvoz morskih proizvoda iz tog područja, i izrazili su zabrinutost zbog ekološkog utjecaja rješenja s izbacivanjem kontaminirane vode u more.

Tricij je opasan za ljudsko zdravlje samo u vrlo visokim dozama, navode stručnjaci. Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA se također zalaže za opciju ispuštanja u more gdje će se supstanca razblažiti.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.