3 min. čitanja

Jadrolinija slavi 75. rođendan

Jadrolinija slavi 75. rođendan
Foto: Jadrolinija

RIJEKA – Danas, 20. siječnja 2022. godine, nacionalni brodar Jadrolinija obilježava 75 godina postojanja. Tog je datuma 1947. godine, pod nazivom Jadranska linijska plovidba osnovano brodarsko poduzeće nastalo udruživanjem više manjih brodara. Isprva, Jadranska linijska plovidba imala je flotu koja se sastojala od 41 broda, a u 75 godina u bijeloj floti plovila su ukupno 184 broda. Brodar se u svom dugom vijeku neprestano prilagođavao odgovarajući na izazove i zahtjeve koje je vrijeme pred njega stavljalo. Bogato iskustvo i duga tradicija, u kombinaciji s neprestanim ulaganjima u razvoj poslovanja, Jadroliniju već više od pola stoljeća pozicioniraju kao lidera u pomorskom putničkom prijevozu na Jadranu.

Isti smjer i težnju k napretku Jadrolinija zadržava u 2022. godini ulaganjima u razvoj flote, digitalizaciju poslovanja, razvoj usluga i sklapanje strateških partnerstava. U 2022. godinu Jadrolinijina flota uplovila je s 54 broda, od čega 10 katamarana, 4 klasična putnička broda, 3 trajekta za međunarodne plovidbe te 37 trajekata za lokalnu plovidbu. Današnja flota Jadrolinije plovi na 37 lokalnih linija te na 2 međunarodne linije koje povezuju hrvatsku i talijansku obalu. Većinu tih linija održava 365 dana u godini osiguravajući vezu od životne važnosti za brojne otočane. U sezoni, najfrekventnije linije održavaju se 24 sata, uz gotovo 600 polazaka dnevno duž obale. Jadrolinija je brodar nacionalne važnosti koji ima značajnu poziciju u kreiranju hrvatske turističke ponude. Velikom broju posjetitelja hrvatske obale Jadrolinija svakoga ljeta otvara put prema odmoru na jadranskim otocima.

Foto: Jadrolinija

Da svako vrijeme donosi svoje izazove pokazale su posljednje dvije pandemijske godine. Jadrolinija je i tu pokazala mogućnost prilagodbe i brze reakcije te je nastavila povezivati kopno i otoke, a održavanje linija nikada nije dovedeno u pitanje. 2021. godina postavila je trend oporavka te je ostvareno 85% prometa rekordne 2019. godine, a 40% više od 2020. godine, pandemijom najpogođenije godine. Sigurnost posade i putnika ostaje prioritet, kao i opravdavanje nacionalne oznake „Stay Safe in Croatia“ kojom je Jadrolinija prošle godine označena.

Biti u korak s vremenom nužnost je koju Jadrolinija ne gubi iz vida. U posljednjih 5 godina floti su pridružena četiri trajekta – Faros, Ugljan, Lošinj i Otok Pašman te moderni katamaran Jelena. Trenutno se radi na pripremi projekata novih brodova koji bi uključivali zelene tehnologije. S tim je ciljem sklopljena i suradnja s Lürssen Design Centrom Kvarner na području zelenih i hibridnih tehnologija. Također, u posljednjih nekoliko godina ističu se ulaganja u digitalizaciju i modernizaciju poslovanja. Radilo se i na razvoju komunikacije s putnicima kroz uvođenje usluga poput bookinga na trajektim linijama i mobilne aplikacije mJadrolinija, a u pripremi je nova, moderna web stranica.

– Slavljenička, 2022. godina donosi nam dodatnu snagu i poticaj uz koje Jadrolinija optimistično i odlučno plovi prema budućnosti. Težimo izvrsnosti na svim područjima našeg djelovanja – obnova flote modernijim plovilima, ulaganja u zelenu energiju, povećanje učinkovitosti poslovanja kroz digitalizaciju i povećanje zadovoljstva naših putnika razvojem kvalitete usluga. Na svojoj strani imamo 75 godina iskustva i tradicije, uz koje možemo optimistično i odlučno ploviti prema budućnosti – kazao je povodom velike, 75. obljetnice, Predsjednik Uprave Jadrolinije, David Sopta.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

MORSKI SPECIJAL Uloga Jadrolinije u Domovinskom ratu
PRIČA O LIBURNIJI Predvodnik konvoja spasa prema Dubrovniku u Domovinskom ratu, u nas najprije uplovio kao kruzer
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.