2 min. čitanja

Izvanredna sjednica Europarlamenta: “Europa se ne može više oslanjati na ruski plin, niti će prihvaćati njihov novac!”

Izvanredna sjednica Europarlamenta: “Europa se ne može više oslanjati na ruski plin, niti će prihvaćati njihov novac!”
Foto: Vlada RH

BRUXELLES – Obraćajući se na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta posvećenoj ruskoj agresiji na Ukrajinu, predsjednica EP-a Roberta Metsola izdvojila je četiri najvažnija načela za budućnost Europske unije.

  • Europa se ne može više oslanjati na ruski plin
  • Europa ne može više prihvaćati novac Kremlja
  • Ulaganje u našu obranu mora pratiti ono što govorimo
  • Moramo se boriti protiv dezinformacijske kampanje Kremlja

– Trebamo braniti naš način života. Ta je cijena opravdana. Za buduću generaciju, za sve u Ukrajini i diljem svijeta koji vjeruju u Europu. Za sve one koji žele biti slobodni.

Prvo, Europa se ne može više oslanjati na plin iz Kremlja. Moramo udvostručiti naše napore na diversifikaciji energetskih sustava kako Europa ne bi više bila prepuštena samovolji autokrata. To će naš energetski sustav postaviti na čvršće temelje – kazala je Roberta Metsola.

Drugo, predsjednica Metsola je istaknula da Europa ne može više prihvaćati novac Kremlja i pretvarati se da on dolazi bez ikakvih uvjeta. „Putinovim oligarsima i onima koji ga financiraju više se ne bi smjelo dopustiti da koriste svoju kupovnu moći za izgradnju krinke uglednosti u našim gradovima, zajednicama, sportskim klubovima.“

Treće, ulaganje u našu obranu mora biti u skladu s onime što zagovaramo. Predsjednica Metsola je istaknula kako „Europa mora krenuti u realizaciju stvarne sigurnosne i obrambene unije. Protekli tjedan pokazali smo kako je to moguće i poželjno te – prije svega – nužno.”

Četvrto, predsjednica Metsola govorila je o važnosti borbe protiv kampanje dezinformiranja koju provodi Kremlj. “Pozivam društvene mreže i digitalne konglomerate da ozbiljno shvate svoju odgovornost“, kazala je predsjednica te slikovito objasnila da „nema neutralnih između požara i vatrogasaca.”

Zahvalivši ukrajinskom predsjedniku Zelenskom što je svijetu pokazao otpor, predsjednica Metsola je istaknula kako Europski parlament prihvaća europsku perspektivu Ukrajine. “Kao što naša Rezolucija jasno kaže, pozdravljamo prijavu Ukrajine za status zemlje kandidatkinje i radit ćemo na ostvarenju toga cilja. Moramo se zajedno suočiti s budućnošću.”

U svom govoru, predsjednica Metsola je također najavila da će Europski parlament, koji je brojnim primjerima pokazao da je spreman biti trn u oku autokratima, tražiti zabranu ulaska bilo kojeg predstavnika Kremlja u njegove prostorije. “Agresorima i ratnim huškačima nije mjesto u Domu demokracije.”

Barbara Peranić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.