3 min. čitanja

IZNENADA RASKINUT UGOVOR Nakon Todorića, otok Smokvicu napustili i Mađari!

Na otoku Smokvica Vela kod Rogoznice nema više Mađara, potvrdilo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U svom odgovoru na upit Slobodne Dalmacije napisali su kako su spomenuto Ministarstvo i trgovačko društvo Zelena nekretnina d.o.o. sporazumno raskinuli ugovor o zakupu. Otok se čuva i pod stalnim je nadzorom. Nakon utvrđivanja svih uvjeta, odlučit će se o daljnjem raspolaganju.

Po Rogoznici se ovih dana šuškalo da su s otoka nestali svi strojevi i nadobudni zaštitari. Ukratko, prestale su sve aktivnosti. Za razliku od pompoznog potpisivanja ugovora te 2018. godine, vijest o raskidu ugovora nije objavilo ni Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ni Ministarstvo obrane. Odgovorili su tek na novinarski upit.

Podsjetimo, bivši ministar državne imovine Goran Marić uz pomoć Državnog odvjetništva i suda 2017. godine, s otoka je deložirao obitelj Todorić koja ga je godinama bez najamnine koristila kao svoj ljetnikovac. Raspisan je javni natječaj za koncesiju i po kratkom postupku Smokovicu je na trideset godina dobila tvrtka Zelena nekretnina koju je upravo za tu namjenu osnovao investicijski fond Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap iz Mađarske.

O misterioznom fondu dostupne informacije su minimalne. Zna se tek da ga je 2010. godine osnovala OTP banka gdje imaju i račun, a u financijskom izvješću o broju zaposlenih i isplati plaća stoji nula. Prema sada već raskinutom ugovoru godišnja najamnina s PDV-om iznosila je šest milijuna kuna, a za 30 godina Zelene nekretnine d.o.o. državi su trebale platiti 184 milijuna kuna. Za te milijune ustupljeni su im bili bivši vojni objekti, ljetnikovac, luksuzi apartmani, restorani i sportska igrališta i to na površini od 168.865 metara kvadratnih.

Bilo im je to malo za tvrtku koja je registrirana za poslove upravljanja nekretninama, za održavanje nekretnina, za poslovanje nekretninama, projektiranje, nadzor, građenje, pa su na otok dovukli tešku mehanizaciju i započeli bespravnu gradnju. Razrovali su čitav otok koji je u važećem prostornom planu i u najnovijim pokrenutim izmjenama i dopunama PPU prostor posebne namjene ili vojna baza, pa im je čak Općina Rogoznica dva puta morala zvati građevinsku inspekciju.

Ustanovljeno je kako je tik uz obalu sagrađeno devet građevina u obliku građevinskog sklopa predgotovljenih stambenih kućica i instalacija vode, odvoda i struje na jugozapadnom dijelu otoka, a nije bila zatražena niti dobivena nikakva dozvola.

I na rekonstrukciji postojećih objekata došlo je do odstupanja od pravila s obzirom na to da su postojeće građevine na otoku ozakonjene kao zgrade stambene namjene, a ne ugostiteljsko-turističke.

Medijska buka nagnala je Zelene nekretnine da prošle godine upute dopis Slobodnoj Dalmaciji i objasne kako nisu dobili nikakve posebne upite od nadležnih tijela.

– Poduzeli smo sve mjere kako bismo ispitali postoje li nepravilnosti. Pokaže li se da postoji ikakva nepravilnost u vezi s našim ulaganjem, odmah ćemo je ukloniti – napisali su.

I uklonili su devet bungalova, ali ne i štetu načinjenu okolišu o kojoj čuvari državne imovine i MORH mudro šute, piše Slobodna Dalmacija.

– Prema prostornom planu, otok Smokvica spada u prostore posebne namjene, što znači da se na njemu ništa novoga ne može graditi odnosno da se isključivo mogu renovirati postojeći objekti, što se lani prije ljeta na otoku i događalo. Investitor je tada obnavljao postojeće objekte te je Inspekcija zaključila da je sve u redu, međutim nakon toga na otoku je počela gradnja te su do kraja ljeta osvanule montažne kućic, potvrdila je prije godinu dana Jutarnjem listu načelnica Rogoznice Sandra Jakelić, upozorivši da za izgradnju novih objekata trebaju dozvole koje izdaje Županija, ali i kako je, obzirom na posebnu namjenu prostora, na njemu gradnja zapravo zabranjena.

Da investitori nisu zatražili niti dobili nikakve dozvole za izgradnju montažnih kućica potvrdili su tada Jutarnjem listu i u Šibensko-kninskoj županiji iz koje su poručili kako su dozvole zatražene i odobrene za renoviranje objekata koja se događala prošlo proljeće, ali ne i za izgradnju novih građevina.

Šteta je napravljena i Općini Rogoznica. Bez obuhvata u Prostornom planu ne može se izdati građevinska dozvola, a bez građevinske dozvole nema ni plaćenog komunalnog doprinosa u općinskoj blagajni. Nisu plaćali čak ni odvoz smeća, a ne zna se i koliko su državi platili najamnine.

Podsjetimo, iz MORH-a su nakon deložacije Ivice Todorića odlučili kako im cjelokupni otočić nije perspektivan, pa su tako veći dio površine otoka ustupili Ministarstvu državne imovine. MORH je pak zadržao jednu građevinu s pripadajućim zemljištem i ostalim izgrađenim nekretninama, međutim nije navedeno koja je to građevina.

Vedrana Stočić/SD

PROČITAJTE JOŠ:

Šaptom ode otok Smokvica Vela u ruke – Mađarima!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.