Izmjerena najviša temperatura u Španjolskoj ikad!

Toplinski val koji je pogodio Španjolsku u subotu je rezultirao rušenjem apsolutnog temperaturnog rekorda u ovoj zemlji, pri čemu su u gradu Montoru u južnoj pokrajini Cordobi izmjerena 47.4 Celzijeva stupnja, objavila je u nedjelju državna meteorološka agencija (AEMET).

– Ovo je najviša dosad evidentirana temperatura u Španjolskoj – rekao je u nedjelju glasnogovornik AEMET-a Rubén del Campo istaknuvši da je riječ o provizornim podacima, koji će biti potvrđeni sljedećih dana, prenosi Index.

Temperatura, koja je zabilježena u subotu u 17 sati po lokalnom vremenu, viša je od prethodnog rekorda zabilježenog na istome mjestu 13. srpnja 2017. Nedugo nakon toga u zračnoj luci u Cordobi zabilježeno je 46.9 Celzijevih stupnjeva.

Toplinski val koji je zahvatio Španjolsku nastavlja se i ove nedjelje s temperaturama koje u nekoliko pokrajina iznose i više od 45 Celzijevih stupnjeva.

Španjolska meteorološka agencija ističe da su ovakve temperature puno više od uobičajenih sezonskih normi i posljedica su vala vrlo vrućeg zraka iz Sjeverne Afrike.

https://twitter.com/ComunidadMadrid/status/1426847063887818752

U razdoblju između 2011. i 2020. u Španjolskoj je evidentirano dvostruko više toplinskih valova nego u bilo kojemu od prethodna tri desetljeća.

Znanstvenici smatraju da su učestaliji toplinski valovi neosporna posljedica globalnog zatopljenja i uvjereni su da će oni postati još učestaliji, dulji i intenzivniji.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

U Siciliji izmjerena najviša temperatura u Europi ikad!
SRUŠEN REKORD Izmjerena najviša temperatura na Zemlji