2 min. čitanja

IZMJENE POMORSKOG ZAKONIKA: Oslobađanje plaćanja poreza, beneficirani radni staž i subvencioniranje vježbenika

IZMJENE POMORSKOG ZAKONIKA: Oslobađanje plaćanja poreza, beneficirani radni staž i subvencioniranje vježbenika
Foto: Pixabay

U Ministarstvu mora prometa i infrastrukture prekjučer je održan drugi sastanak na temu izmjena Pomorskog zakonika, izvještava Sindikat pomoraca Hrvatske. Raspravljalo se o nekoliko tema:

– MMPI je dalo prijedlog Ministarstvu financija vezan uz ukidanje odredbe o 183 dana i oslobađanju pomoraca u međunarodnoj plovidbi obveze plaćanja poreza (sukladno dopuštenju Europske komisije da se pomorcima može odrediti porezna stopa do “0%”). Potvrdan odgovor još nisu dobili, a novi sastanak na tu temu će se održati 12. listopada u okviru radne grupe – MMPI, Ministarstva financija, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Mare Nostrum, CROSMA, SPH, …). Nitko nije dovodio u pitanje da treba mijenjati dosadašnji sustav oporezivanja, ali postoje razlike u pristupu. Predlaže se promjena sadašnjeg sustava kako bi se od poreza izuzeli oboljeli i nezaposleni pomorci, te oni koji radi prvog ukrcaja i odlaska u mirovinu ne bi trebali ispuniti normu od 183 dana.

Alternativa potpunom oslobađanju od poreza je podizanje još uvijek neoporezivog pomorskog dodatka na 1900 kuna čime bi se postigao isti efekt – potpuno oslobođenje od poreznih davanja ili drastično smanjenje istog.

SPH i dalje zastupa stav da je prihvatljivo svako rješenje koje će kao rezultat imati izuzeće bolesnih, nezaposlenih, vježbenika i pomoraca koji odlaze u mirovinu od plaćanja poreza. Određivanje “nulte” porezne stope jest najjednostavnije rješenje.

– Vezano uz temu subvencioniranja ukrcaja vježbenika postoji samo djelomično suglasje. Svi nazočni su se složili da vježbenike treba subvencionirati u dijelu plaćanja doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje, ali MMPI se ne slaže da se dodatno subvencioniraju vježbenici ukrcani preko posrednika (CROSMA).

Photo: Pixabay

Prijedlog SPH je da se svakom poslodavcu koji je hrvatska pravna ili fizička osoba omogući subvencija. Ne vidimo razlog da se onim posrednicima koji su i formalno poslodavci, odnosno isplaćuju plaću pomorcu ne omogući korištenje subvencija. Cilj je jasan – povećati broj radnih mjesta za nove pomorce (vježbenike).

– Razgovaralo se i o izmjeni Zakona o zdravstvenom osiguranju u dijelu koji se odnosi na “uvjet utvrđene privremene nesposobnosti od najmanje osam dana prije prestanka radnog odnosa…”. Nakon intervencije SPH Pučkom pravobranitelju izmijenjeno je postupanje HZZO-a u slučaju ostvarivanja prava na naknadu plaće za hrvatske pomorce u međunarodnoj plovidbi, te im se sada posebnom primjenom propisa omogućuje da u roku 3 dana po iskrcaju ostvare pravo na naknadu plaće za bolovanje, ali isto će se regulirati izmjenom Zakona. Takva izmjena je prihvaćena od svih nazočnih, te očekujemo da se izmjene usuglase s Ministarstvom zdravlja i socijalne skrbi.

– Staž s povećanim trajanjem (“beneficirani radni staž”) i sadašnji način tumačenja istog je najkompliciraniji dio i zahtijeva posebnu diskusiju i radnu skupinu koja će se također održati početkom listopada. Iskrivljeno tumačenje koje je trenutno na snazi dovodi do apsurda da pomorac koji koristi “privilegij” staža s povećanim trajanjem dobije manju mirovinu nego pomorac koji ide u mirovinu kao i svi drugi građani RH. Razlog je što mu se ne dodjeljuje dodatak od 27% kao i ostalim umirovljenicima. Idući sastanak o izmjenama Pomorskog zakonika bit će održan 12. listopada.

SPH

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.