Izložbom "Velo misto, a mali svit" obilježava se 100 godina od Smojina rođenja

Jednom od najvećih kroničara Splita, pokojnom Miljenku Smoji, njegov grad posvetio je cijelu godinu. "Velo misto, a mali svit" naziv je izložbe koja je u utorak otvorena u sklopu obilježavanja jubilarne 100. godine od Smojina rođenja. Izložba rekonstruira burna, ali i romantična vremena prve polovine 20. stoljeća u Splitu. Vremena u kojima se odigrava Smojina slavna i već toliko puta prikazana serija.

"Velo misto" milijunima je gledatelja približilo splitski duh i humor. Izložba u Državnom arhivu u Splitu prepuna je fotografija, artefakata, originalnih scenografskih crteža i sjećanja živućih glumaca.

- Nije nam bila dovoljna samo jedna sala koju mi inače koristimo za naše izložbe, nego smo se proširili na hodnik, čekaonicu i na drugi hodnik čak ispred wc-a - rekla je za Dnevnik Vendi Ganza Marušić, autorica izložbe.

Split obilježava Godinu Miljenka Smoje
Cjelogodišnji program u sklopu Godine Miljenka Smoje, koja je počela s prvim danom 2023. godine, predstavljen je u ponedjeljak, a na splitskoj Matejuški, kako je najavljeno, do svibnja bi trebalo biti postavljeno njegovo spomen-poprsje. Godin a Miljenka Smoje održava se u povodu stote godiš…

Zamisao o otvaranju izložbe o jednoj od najgledanijih serija u povijesti domaćega programa slučajno je začeta. Ključna je bila pomoć strastvenog kolekcionara zaljubljenog u rodni Split.

- Skice su radili u Zagrebu i cijelo "Velo misto", sve je snimalo Zagreb studij i kad se vidi skice Bajamontijeve fontane, jednostavno morao sam to imat - rekao je Admir Glavaš, kolekcionar.

- Ja sam kao i svaki Splićanima povezan sa Smojom, to je obilježilo moje djetinjstvo i mladost - rekao je Ivica Puljak, splitski gradonačelnik.

- Cilj izložbe je podsjetiti generacije koje su rasle s "Velim mistom" koje su guštale u njegovu prvom emitiranju na trenutke i snimanja i ta neka vremena od 1919. do 1948. koje zahvaća Smojino velo misto - naglasila je Herci Ganza, koordinatorica "Smojinih 100".

Filmom “Od petka do petka” Miljenko Smoje vraća se u svoja mala dalmatinska mista
Film “Od petka do petka” stiže u mala mista diljem Dalmacije, o kojima je često pisao upravo Miljenko Smoje koji potpisuje scenarij ovog filma Antuna Vrdoljaka. Nakon Ljetnog kina Bačvice 19. i Podgore 21. kolovoza, film u sklopu manifestacije ″Smojinih sto″ istu večer, 22. kolovoza, stiže u Bol,…

Dugo je publika čekala da veliki novinar, književnik, putopisac, scenarist i njegovo televizijsko remek-djelo dobiju zasluženu posvetu.

- Došlo je to vrijeme i to najbolje pokazuje ogromni interesa za kupovinu Smojinih knjiga. Zadnjih 5 mjeseci među 5 najprodavanijih knjiga, četiri su Smojine. Mi smo djeca Smojina - istaknuo je Feđa Klarić, fotoreporter i Smojin prijatelj.

Posebno mjesto na izložbi pripada povijesti Hajduka. Zahvaljujući Smoji jedinog kluba na svijetu koji ima - svoju seriju. Vrhunac Godine Miljenka Smoje bit će 21. listopada, kada će se otkriti spomenik velikom čovjeku koji je splitskom i dalmatinskom malom čoviku darovao svoj golemi talent.

I.B.