2 min. čitanja

IZLOŽBA Vis-à-Vis 200 – Arheološka baština otoka Visa

IZLOŽBA Vis-à-Vis 200 – Arheološka baština otoka Visa
Foto: Galerija Klovićevi dvori

ZAGREB - U Galeriji Klovićevi dvori otvara se velika izložba o arheološkoj baštini otoka Visa koja je prvotno bila postavljena u Splitu u povodu dvjestote obljetnice osnutka splitskoga Arheološkog muzeja.

U svjetlu najnovijih otkrića i obavljenih restauratorsko-konzervatorskih radova na suvremen se i atraktivan muzeološki način prezentira malo vidljiva, a iznimno značajna hrvatska baština grada i otoka Visa.  

Obljetnička  izložba predstavlja više od 750 odabranih, najreprezentativnijih spomenika Arheološkog muzeja u Splitu pronađenih na prostoru otoka/grada Visa (antička Issa), jednom od najznačajnijih i najvećih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj.

Raznorodni arheološki  predmeti svjedoče o najranijim tragovima života na otoku, od pretpovijesti pa sve do ranoga srednjeg vijeka, s naglaskom na grčki polis - grad državu Isu i njegov dinamičan razvoj tijekom razdoblja helenizma.

U nekoliko tematskih cjelina izložba osvjetljava pretpovijesno razdoblje i prve kontakte s Grcima, isejsko gospodarstvo, svakodnevni život grada, novac, pogrebne običaje, rimske skulpture te razdoblje kasne antike i srednjega vijeka na otoku Visu.

Među najznačajnijim eksponatima izložbe su brončana glava božice Artemide, kameni grčki natpisi i nadgrobni spomenici, među kojima je i najstariji grčki natpis u stihu pronađen u Hrvatskoj, onaj na steli isejskog junaka Kalije.

Izložba prvi put, nakon dugogodišnjih i kompleksnih restauratorsko-konzervatorskih radova, predstavlja dvije monumentalne  rimske carske skulpture iz Ise. Treća skulptura, isejski lorikat (kip u oklopu), moći će se razgledati u Lapidariju  Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izložba će biti otvorena od 11. svibnja do 2. srpnja 2023.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.