3 min. čitanja

Ižanin kojem smetaju zrakoplovi, pa ih gađa laserom: “Bila je to čista samoobrana”

Ižanin kojem smetaju zrakoplovi, pa ih gađa laserom: “Bila je to čista samoobrana”
Foto: Screenshot / HRZ / Ilustracija

IŽ – Mještanin Maloga Iža Tomislav Govorčin već se dulje vrijeme žali na brujanje motora zrakoplova iznad glava otočana. Prije točno godinu dana javnost je upozoravao na to i medijima se požalio na, kako je on to rekao “maltretiranje Hrvatske vojske”, odnosno zrakoplovstva koji održavaju trenažne letove upravo iznad otoka Iža. MORH je tada odgovorio da je “sve po propisu”, a ove godine je odlučio napraviti korak dalje i uvaliti se u gadne nevolje; laserom je ometao let dvaju zrakoplova i na taj način direktno ugrozio putnike i posade. Njegovo opravdanje je nadrealno.

–  Bila je to čista samoobrana. Zadnji put su zbog trešnje i strašne grmljavine aviona koji su nadlijetali mjesto skoro svi za vrijeme berbe popadali sa maslina, a u mjestu su uglavnom stariji ljudi. Svakodnevno je tako – ispričao je za Zadarski.hr 54-godišnji Tomislav Govorčin s otoka Iža koji je u ponedjeljak kazneno prijavljen zbog sumnje da je tijekom ove godine, u dva navrata u lipnju, te jednom u rujnu na zadarskom području, laserom ometao let zrakoplova i na taj način izazvao opasnost za ljude i imovinu.

Nakon što je otkriven, policija mu je upala u kuću i izvršila pretres, no to je bio, objašnjava, jedini način da zaustavi svakodnevno nisko nadlijetanja aviona iznad otoka Iža zbog čega se mještani boje za svoju sigurnost. Još prošle godine javno se požalio zbog ‘stalnog maltretiranja Hrvatske vojske’ koja svakodnvenona toj lokaciji održava trenažne letove.

– Sve se to događa 500 metara iznad naših glava, svakodnevno. Ljudi su u panici, strahu da će im se nešto dogoditi. Evo ja imam malu unučicu koja zbog toga ne može spavati. Po cijeli dan i noć lete i bruje iznad mjesta. Ja sam najmlađi pa to mogu i reći i pobuniti se. Što bi trebali? Strašno je to, samo trebamo čekati da nam avion padne na glavu, kao što je prošle godine pao čovjeku u vrt kuće u Biljanima Donjim. Nije nam jasno zbog čega se ti letovi održavaju iznad naseljenih dijelova otoka i tako ugrožavaju našu sigurnost – kaže ovaj Ižanin.

Foto: Boris Kačan

O ovom problemu prošle se godine i pisano obratio pučkoj pravobraniteljici, ali i samom MORH-u. Pitao ih je zbog čega dopuštaju trenažne letove iznad naseljenog mjesta, no na to osobno nije dobio odgovor. Iz MORH-u su tada javno poručili kako na toj lokaciji nije utvrđeno odstupanje od zadanih elemenata leta kao ni narušavanje sigurnosti letenja probijanjem sigurnosnih visina ili buke. Kako su pojasnili, vojni piloti su provodili redovne i planirane letačke zadaće uvježbavanja letačkih manevara u pilotažnim zonama aerodroma Zadar pri čemu su se pridržavali svih propisanih vojnih i sigurnosnih postupaka..

– To je čista namjera i to traje godinama – kaže Govorčin, za kojeg policija navodi kako je laserom ometao rad aviona nalazeći se na obalnom području.

– Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, protiv 54-godišnjaka se nadležnom državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom – rekli su u policiji.

Inače se ometanje zrakoplova laserom tretira kao prekršaj, no u ovom slučaju Govorčin je prijavljen za kazneno djelo jer je porekršaj počinio više puta. Kazna za ometanje zrakoplova laserom može iznositi i do 15.000 kuna s obzirom na to da može predstavljati veliku opasnost za sigurnost.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Muškarac sa zadarskog područja laserom ugrozio živote putnika i posade dvaju zrakoplova
Mještani otoka Iža se žale na buku vojnih zrakoplova – MORH odgovara: “Sve je po propisu”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.