1 min. čitanja

Iz Ukrajine izvezeno oko 720.000 tona hrane prema sporazumu o izvozu žita

Iz Ukrajine izvezeno oko 720.000 tona hrane prema sporazumu o izvozu žita
Foto: Youtube screenshot

Ukupno 33 teretna broda s 719.549 tona hrane napustila su Ukrajinu prema sporazumu postignutom uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske o deblokadi ukrajinskih morskih luka, priopćilo je u utorak ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede.

Zajednički koordinacijski centar u Turskoj koji prati provedbu sporazuma procijenio je da je iz triju ukrajinskih crnomorskih luka od sklapanja sporazuma ukupno izvezeno 721.449 tona žitarica.

Ukrajinski izvoz žitarica pao je nakon što je Rusija napala zemlju 24. veljače i blokirala svoje crnomorske luke, zbog čega su porasle globalne cijene hrane te porasli strahovi od nestašica u Africi i na Bliskom istoku.

Tri crnomorske luke deblokirane su prema sporazumu koji su 22. srpnja potpisali Moskva i Kijev.

Uz brodove koji su već napustili Ukrajinu, ministarstvo poljoprivrede je reklo da se još 18 brodova sad utovaruje ili čeka dopuštenje za napuštanje ukrajinskih luka.

Ministarstvo je priopćilo da bi ukrajinski izvoz žitarica mogao dosegnuti 4 milijuna tona u kolovozu, u usporedbi s 3 milijuna tona u srpnju.

U zasebnoj izjavi, ministarstvo je reklo da je izvoz ključnih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda pao za gotovo polovicu od početka ruske invazije u usporedbi s istim razdobljem 2021., prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.