1 min. čitanja

Iz Parka prirode Vransko jezero apeliraju na građane da pomognu u zaustavljanju krivolovaca

Iz Parka prirode Vransko jezero apeliraju na građane da pomognu u zaustavljanju krivolovaca
Foto: Prepelica (lat. Coturnix coturnix), Wikimedia

Često se na našim poljima i livadama noću mogu čuti vabilice kojima krivolovci oponašaju pjev prepelica. No rijetko tko to prijavljuje policiji, a riječ je o kaznenom djelu. Stoga u Parku prirode Vransko jezero mole i građane da pomognu u zaustavljanju krivolovaca.

Razne vabilice oponašanjem zvuka pjeva prepelice, koji se može čuti i do 6 kilometara, koriste se noću kako bi se namamile upravo te ptice. Ujutro nastupaju lovci, odnosno, krivolovci.

- Čitavu noć rade vabilice koje njima osiguravaju da ih ujutro dočekaju te ptice - rekao je Dari Rogić, glavni čuvar prirode u PP Vransko jezero.

- Najčešći scenarij je da postoje agencije ili pojedinci koji nude vođenje ljudi u lov i veliki je problem što oni garantiraju ulov - dodao je za Dnevnik Rogić.

Tako ih u cik zore ustrijele i deset puta više nego li je uobičajeno. Kada prepelica u migraciji sa sjevera na jug prelijeće ovo područje i čuje vabilicu, ona dobiva poruku da je područje sigurno. A nije. Prepelice su ionako ugrožene jer gube staništa, primjerice, zbog pesticida.

Maja Ćuze Denona, stručna voditeljica u PP Vransko jezero, izjavila je da je procjena da u Hrvatskoj na selidbenom putu strada 40.000 prepelica godišnje u krivolovu, a čak je vjerojatnija brojka oko 100.000.

Prepelice vole trčkarati livadama, niskom travom i žitnim poljima. Imaju i do osam mladih. Ne viđaju se tako često. Čuvar prirode noću odlazi u ophodnju zbog vabilica. Posljednji ih je put čuo prije više od mjesec dana.

- Lov bi trebao biti nekakva vještina, aktivnost, suprotna od ovog lova s vabilicama gdje vi ulovite 10 puta više ptica. To je više iživljavanje nego lov, a dobro se naplaćuje - rekao je Dari Rogić.

Luksuznim terencima puni su prtljažnici nesretnih ptica jer, među ostalim, primjerice u Italiji - u restoranu cijena jedne prepelice doseže i više od 50 eura.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.