2 min. čitanja

Iz Croatia Airlinesa objasnili zašto je zrakoplov iz Londona, umjesto u Zagreb, sletio u Dubrovnik

Iz Croatia Airlinesa objasnili zašto je zrakoplov iz Londona, umjesto u Zagreb, sletio u Dubrovnik
Foto: Morski HR

DUBROVNIK - Let Croatia Airlinesa, koji je jučer popodne krenuo iz Londona prema Zagrebu, sletio je u Dubrovnik nakon nekoliko promjena plana leta.

Naime, kako je objavio avioradar.net, po dolasku u područje zone zagrebačke zračne luke, posada leta obaviještena je o Low Visibility Procedures (LVP), koje su bile na snazi zbog magle. No kopilot na letu, prema neslužbenim informacijama ovog portala, nije bio ovlašten za operacije u ovakvim uvjetima na toj poziciji. Stoga je avion neko vrijeme letio nad Zagrebom, dok se nije našlo rješenje.

Rješenje je na kraju bio Dubrovnik. Split je otpao zbog potresa jer se trebala pregledati staza. Avion je sigurno sletio u Dubrovnik u 21:40.

"Pilot je imao certifikat, ali..."

Index je o ovom slučaju poslao upit Croatia Airlinesu iz kojeg su odgovorili da se njihove operacije odvijaju prema najvišim sigurnosnim standardima, što podrazumijeva poštivanje međunarodne, hrvatske i kompanijske regulative.

- Na jučerašnjem letu OU491 London Heathrow – Zagreb u cockpitu zrakoplova bila su dva kapetana, koji imaju važeće certifikate za slijetanje u uvjetima smanjene vidljivosti, odnosno potrebna znanja za obavljanje dužnosti u takvim uvjetima. Međutim, taj certifikat prema novoj zakonskoj regulativi nije važeći kada kapetan leti na kopilotskoj poziciji - kaže iz tvrtke.

"Magla se trebala spustiti tek iza ponoći"

Naglasili su kako je prilikom planiranja leta vremenska prognoza predviđala maglu tek iza ponoći, a planirano slijetanje zrakoplova na letu OU491 u Zagreb bilo je u 20 sati.

"Vremenske okolnosti u međuvremenu su se promijenile te je zrakoplov zbog guste magle nad ZL Zagreb uoči planiranog slijetanja, kao i zbog striktnog pridržavanja zakonske regulative, preusmjeren u ZL Dubrovnik s obzirom da je ZL Split bila zatvorena zbog potresa", kažu iz Croatia Airlinesa.

Kompanija je u međuvremenu u Dubrovnik poslala kopilota kao zamjenu za kapetana koji je na letu OU491 sjedio na kopilotskoj poziciji te je posada u tom standardnom sastavu obavila let Dubrovnik – Zagreb kojim su putnici iz Londona do svojeg krajnjeg odredišta stigli s kašnjenjem od 4 sata i 30 minuta.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Let iz Londona zbog magle u Zagrebu i potresa u Splitu završio u Dubrovniku
Let Croatia Airlinesa, koji je jučer popodne krenuo iz Londona prema Zagrebu, sletio je u Dubrovniku nakon nekoliko promjena plana leta. Naime, kako je objavio avioradar.net, po dolasku u područje zone zagrebačke zračne luke, posada leta obaviještena je o Low Visibility Procedures (LVP) koje su bile na snazi zbog
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.