2 min. čitanja

Ivica Kostelić na najvećoj svjetskoj offshore regati: Croatia Full of Life jedri na Fastnetu

Ivica Kostelić na najvećoj svjetskoj offshore regati: Croatia Full of Life jedri na Fastnetu
Foto: Breschi/Sables Horta 2021.

Nakon prve odjedrene oceanske regate Les Sables-Horta, Ivica Kostelić nastupit će na pravom jedriličarskom klasiku. Njegova jedrilica Klase 40 ‘Croatia Full of Life’ u nedjelju, 8. kolovoza, starta na 49. izdanju Rolex Fastnet Race, jedne od najprestižnijih i najzahtjevnijih svjetskih offshore regata, na kojoj će Ivici Kosteliću co-skipper biti Calliste Antoine, a u posadi su još Damir Čargo iz Splita i Marjan Dimitrijević iz Celja.

‘Les Sables-Horta bila je regata koja te čini boljim jedriličarom i tjera te do granica izdržljivosti na kojoj ti je najveći suparnik ocean. Rolex Fastnet slobodno se može nazvati kultnom regatom na kojoj nastupaju svi koji nešto znače u svijetu offshore jedrenja. Ovogodišnja regata mogla bi oboriti sve rekorde po broju brodova i sudionika’, ispričao je Ivica Kostelić uoči starta regate.

Foto: Breschi/Sables Horta 2021.

Prvo izdanje Fastneta održano je 1925. godine, a ovaj pomorski izazov koji se održava svake dvije godine za jedriličare je pravi test vještine, izdržljivosti i navigacije. Ruta duga 695 milja kreće iz Cowesa na otoku Wright gdje je održano prvo izdanje America’s Cupa, okreće oko hridi Fastnet po kojoj je i regata dobila ime te završava u francuskom Cherbourgu koji je za izdanja 2021. i 2023. zamijenio tradicionalni cilj u Plymouthu. Rolex Fastnet ima gotovo obredni status za offshore jedriličare zbog zahtjevnih vremenskih uvjeta i sirove ljepote koje pruža Atlantik.

Ivica Kostelić i njegov ‘Croatia Full of life’ jedre u Klasi 40 koju su organizatori Fastneta proglasili najbrže rastućom klasom.

Foto: Breschi/Sables Horta 2021.

– Ovo je najveća svjetska offshore regata i drago mi je što ću nastupiti kao skiper broda pod hrvatskom zastavom. Što se tiče Klase 40, ovo nam je zadnja kvalifikacijska regata za Transat Jacques Vabre za koji smo se mi već kvalificirali dok je mnogim drugim ekipama ovo posljednja prilika za kvalifikaciju i zato je flota velika s preko 30 brodova. Mi na regatu krećemo iz Cherbourga gdje je stacioniran veliki broj brodova i idemo ravno na start. Tijekom prvog dana očekujemo dosta teške uvjete s 30-ak čvorova vjetra protiv kurenta i orcu, a kasnije će vjetar padati i nakon Land’s Enda bi trebali jedriti u povoljnijim kutevima. Bit će uzbudljivo. I mokro – poručio je Ivica Kostelić.

Foto: Breschi/Sables Horta 2021.

Rolex Fastnet starta 8. kolovoza, a Ivicu i ‘Croatia Full of Life’ možete uživo pratiti kroz tracking OVDJE i kroz izvještaje na Facebooku i Instagramu Ivice Kostelića.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.